Favorit kategorier
Top Start for Ekoï CRAZY DAYS! Optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Alt, hvad du skal vide om Ironman, før du starter

Ironman, et magisk ord i triatleternes ører! Denne ekstreme XXL-triatlon er et ægte fænomen i hele verden. Drømmer du om at deltage i en Ironman? Ekoï tager et kig på den længste konkurrence i sporten i træk. Målet: at give dig alle de oplysninger, du har brug for, inden du tager fat på de 226 km!

Hvad er Ironman?

Ironman er en langdistancetriatlon konkurrence, hvor tre sportsgrene kombineres: svømning, cykling og løb. Ironman-mærket betyder "ironman" på fransk og tilhører World triathlon corporation (WTC). Det er det længste format inden for triatlonsfæren (bortset fra ultratriatlon).

Den første Ironman blev skabt i slutningen af 1970'erne. Det var efter en uformel debat, at ideen om denne overmenneskelige race blev født på Hawaii i 1977. Det var et stridsspørgsmål, om cyklisten, svømmeren eller løberen var den bedste atlet. For at løse problemet foreslog den amerikanske flådechef John Collins derefter at kombinere de tre ikoniske ø-begivenheder til ét løb:

  • Waikiki roughwater swim (svømmekomponent);
  • Around-Oahu (cykelkomponent);
  • Honolulu maraton (løbsdel).

Han meddelte, at vinderen af denne titaniske konkurrence ville blive kronet som "Iron Man". I februar 1978 deltog 15 motiverede atleter i den første Ironman nogensinde i februar 1978. Gordon Haller, en amerikansk triatlet, vandt denne originale udgave på 11 timer 46 min 58 sek. og tog retten til at "prale resten af sit liv" med hjem, som det blev beskrevet på det officielle løbsdokument.

Den kvindelige del af løbet, mændenes side, var den mest succesfulde

På kvindesiden var Lyn Lemaire den første "Iron Woman" til at krydse målstregen i 1979 Hawaii Ironman med en tid på 12:55:38.

Ironman-legenden var født!

Hvad er Ironman-distancen?

Det er tid til at tale om de outrageous Ironman-distancer, som deltagerne har tilbagelagt:

  • 3,8 km svømning;
  • 180 km cykling;
  • 42,195 km løb, dvs. et maraton.

I alt svømmer, cykler og løber triatleterne en samlet distance på 226 km. Tal, der får hovedet til at dreje rundt!"

Ironman er faktisk en XXL-triatlon, som er det officielle format, der er anerkendt af International triathlon union (ITU), også kendt som International Triathlon Federation.

Sådan forbereder du dig til din første Ironman.

Drømmer du om at blive en jernkvinde eller jernmand? Sikke en fantastisk udfordring! Men pas på, en krævende og ihærdig forberedelse er afgørende for at kunne gennemføre denne bedrift under de bedste betingelser.

Den bedste måde at forberede sig til en Ironman på er at vide, hvordan man gør det

Vedstå, at de fleste triatleter generelt træner på korte distancer, før de tager fat på en Ironman. Nybegyndere vil søge mod Discovery (XS), Sprint (S) og Olympic (M) for at få en fornemmelse af den kædeformede disciplin. Har du allerede kørt flere såkaldte "korte" kredsløb? En Half Ironman er en god måde at komme i gang med langdistancen på. Dette løb med mærket er afledt af Ironman: det løbes over en distance, der er halvt så lang som Ironman. En ideel forsmag på den ekstreme tredobbelte indsats!

Husk, at Ironman, ligesom Half Ironman, kræver en stor personlig investering. Du vil bruge meget tid på at svømme, ride og løbe. I den forbindelse anbefaler det franske triatlonforbund (FFTRI), at man bruger 10 timer om ugen på at forberede sig til en XXL-triatlon. Denne træningsmængde er nødvendig for at konditionere din krop til at yde en indsats af moderat intensitet, men af lang varighed.

Det kræver også virkelig mental styrke at gennemføre en Ironman både under løbet og i forberedelsesfasen. En god måde at holde motivationen til Ironman-målet på er at melde sig ind i en triatlonklub. På den måde får du en skræddersyet træningsplan og vigtigst af alt, et hold til at udfordre dig!

Til sidst skal du overveje:

  • Arbejd med overgange, start med den indirekte sekvens og gå derefter gradvist over til den forsinkede og umiddelbare sekvens.
  • Sørg for at respektere restitutionsture og hviledage.
  • Før dig selv ordentligt med mad og væske, da ernæring spiller en vigtig rolle.

Hvad er de Ironman-løb i verden, som du skal gøre?

I alt 50 Ironman-arrangementer er med i WTC-kredsen. Disse ekstraordinære konkurrencer finder sted i alle fire verdenshjørner: Europa, Oceanien, Amerika, Afrika og Asien.

Blandt de bedste Ironman internationalt er den imponerende New Zealand Ironman, den utrolige sydafrikanske Ironman eller Kalmar Ironman i Sverige, som er en favorit blandt finisher-folket.

Men det mest legendariske løb er uden tvivl det løb, hvor det hele begyndte: Ironman World Championship på Hawaii. Langdistancetriatlons elite, der er udvalgt i kvalifikationskonkurrencer, konkurrerer på den mindeværdige Kailua-Kona-bane. At deltage og gennemføre Hawaii Triathlon er en drøm, som enhver triatlet har!

Hvem er Ironman-mesterskaberne?

På kvindernes side er den tyske Anne Haug den nuværende verdensmester (2019). De tidligere fire titler er ejet af den schweiziske triatlet Daniela Ryf, der satte den hurtigste løbstid i 2018, 8 h 26 min 16 s Storbritanniens Lucy Charles og Australiens Sarah Crowley delte podiet i sidste udgave, hvor de tog henholdsvis anden- og tredjepladsen.

Men blandt kvinderne er det vigtigste, at kvindeløbet er det første, der bliver vundet af en kvinde

Mennesker er den tyske triatlet Jan Frodeno, der er verdensmester i Ironman i 2019. Med en tid på 7:51:13 bryder han rekorden, som tidligere blev holdt af hans landsmand og dobbelte mester Patrick Lange, der var den første til at gennemføre løbet under 8 timer i 2018.

Sebastian Kienle, Timothy O'Donnell, Bart Aernouts og David McNamee er også førende inden for disciplinen.

Hvilken Ironman-triatlon skal du vælge i Frankrig?

Du kan vælge mellem to Ironman-løb i Frankrig:

  • Ironman France Nice;
  • Jernmanden Vichy;

Jonman France var den allerførste triatlon, der blev afholdt i Frankrig i det mytiske mærkes farver. Den første udgave af denne internationale konkurrence blev først afholdt i Vogeserne, i Gerardmer, fra 2002 til 2004. Siden 2005 har Nice Côte d'Azur-metropolen været vært for begivenheden hvert år i juni og har erstattet Nice International Triathlon. Hvad angår ruten, kan du gøre dig klar til at plaske i Middelhavet, løbe gennem vejene og landsbyerne på bakketoppen i Nice og den regionale naturpark Préalpes d'Azur og løbe langs den ikoniske Promenade des Anglais. Der venter dig et spektakulært løb!

Den tidligere Challenge Vichy er Ironman Vichy det andet løb med mærket i det franske område. Den finder sted hvert år i slutningen af august, og det har den gjort siden 2015, som var året for den første udgave. Efter en svømmetur i Allier-søen fører cykelløbet dig gennem det omkringliggende landskab i Allier og Puy-de-Dôme med en dejlig positiv højdeforskel på 2.300 m. Det er i gaderne i det historiske hjerte af vandbyernes dronning og på bredden af Allier, at du vil afslutte dit Ironman-løb.

Disse to konkurrencer er åbne for både amatører og professionelle og giver adgang til Ironman World Championship. Så er du klar til at købe din billet til Hawaii?

De er begge åbne for både amatører og professionelle

Har du brug for flere oplysninger, før du tager springet? Få mere at vide om hvad triatlon er og om Half Ironman. Hvis du vil gå videre, kan du finde ud af, hvordan du udstyrer dig til triatlon!

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic