Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Alt om mountainbiking

Du ønsker at begynde at cykle, og du er i tvivl om du vil vælge mellem de forskellige eksisterende discipliner (landevejscykling, mountainbike, grus osv.). For at hjælpe dig med dit valg tilbyder vi dig i denne artikel et fokus for at vide alt om mountainbiking.

De forskellige discipliner inden for mountainbiking

Der findes forskellige discipliner inden for mountainbike-sport. Alle bør således kunne finde den, der passer til dem, afhængigt af deres smag, men også af deres fysiske aktivitetsniveau.

Cross-country (XC) er helt sikkert en af de mest kendte mountainbike-discipliner (den har været med ved de olympiske lege siden 1996) og den mest udøvede i verden. Men langrend findes også i underkategorier: maraton langrend og eliminator langrend.

Den nedkørsel (DH) er en anden af mountainbikesportens førende discipliner. Inden for den har den også en underkategori: maraton downhill. Den skal være forbeholdt dem, der søger spænding.

enduro er en disciplin, der dukkede op i 2000'erne og er blevet meget populær: det er en slags blanding mellem langrend og downhill, med en særlig forkærlighed for den anden disciplin.

Freeride freeride består, bortset fra sin ekstreme form, som består i at køre ned ad farlige steder, i at køre frit, uden regler.

allmountain er en disciplin, der ligger tæt op ad langrend, og som udøves i bjergene.

Den allmountain cykeltur (eller trail) er tilgængelig for alle, uanset niveauet af øvelse. Et enkelt mål: at nyde naturen og have det sjovt. Det er nok den ideelle disciplin for begyndere.

Den trial, der er inspireret af motorcykling, består i at overvinde forhindringer, mens man balancerer på cyklen uden at sætte foden på jorden.

Den Gade VTT praktiseres i byen, som navnet antyder. Det indebærer, at man bruger gademøbler i stedet for naturlige forhindringer til at udføre spring og tricks.

Street mountainbiking praktiseres i byen, som navnet antyder

Andre eksisterende discipliner omfatter four cross, dual slalom, dirt og slopestyle.

Hvordan du vælger dit mountainbike-udstyr

Hvor du går i gang, skal du vide hvordan du vælger dit mountainbike-udstyr. Dette udstyr omfatter både udstyret, men også tøjet.

For at begynde med skal du købe en mountainbike med et stel, der passer til dig, for at kunne køre mountainbike.
Afhængigt af hvilken disciplin du vælger at dyrke (cross-country, enduro, downhill osv.), vil cykeltypen ikke være den samme, fordi hver mountainbike-disciplin har forskellige behov (semi-rigid mountainbike, full suspension mountainbike, hjulstørrelse, teleskopisk sadelpind osv.).
Afhængigt af dit niveau, din træning og dine behov kan du også overveje en elektrisk assisteret mountainbike. Fra den ene disciplin til den anden og afhængigt af udstyrsniveauet varierer prisen på cyklerne fra omkring fem hundrede euro for de første priser til mere end ti tusind euro for de bedste modeller.

Derpå skal du vælge dit udstyr omhyggeligt for at køre sikkert, begyndende med valget af en hjelm, som også skal tilpasses til den mountainbike-disciplin, du skal udøve, og som er et vigtigt og nødvendigt element i en mountainbikers perfekte outfit. Afhængigt af om du f.eks. kører crosscountry, enduro eller downhill, kan det være klassisk, all mountain eller integral.

Hvis du har valgt autopedaler, skal du også vælge sko, der er kompatible med den type klamper (SPD eller MTB), du har valgt til dine pedaler.

For at fuldende dit outfit skal du vælge cykelshorts, som giver dig den nødvendige komfort for at undgå overophedning og smerter på grund af de mange timer på sadlen.
En cykeltrøje giver dig mulighed for at få et par personlige ejendele (nøgler, mad osv.) med.

Når du kører mountainbike, er det også vigtigt at have et par handsker på for at beskytte dine hænder i tilfælde af et fald, men også mod vibrationer på styret. Valget af et par korte (vanter) eller lange handsker afhænger af den disciplin, der udøves.

Det vil også være hensigtsmæssigt at bære et par cykelbriller for at beskytte dine øjne mod de forskellige projektioner (mudder, grus osv.), som du vil blive konfronteret med, samt mod grene.

Grundlæggende om cykler

Når du har bestemt dig for den ATV-disciplin, du ønsker at udøve, og købt den ATV, der passer til dine behov, skal du stadig lære ATV-grundlæggende ting.

Når du har kontrolleret, at din cykel er i god stand, og at din hjelm er korrekt indstillet, skal du, når du begynder at cykle mountainbike, først og fremmest lære at stå korrekt på din cykel og se langt fremad (eller ud af hjørnet) for at forudse forhindringer. Prøv at være fleksibel, så du ikke spænder dig og lider unødigt på grund af vibrationerne.
For at undgå at falde af skal du lære at arbejde på din balance, uanset om det er i en statisk stilling eller under kørsel.
Derefter skal du lære at skifte gear på det rigtige tidspunkt, dvs. at skifte gear regelmæssigt afhængigt af terrænet og de forhindringer, du møder, så du ikke behøver at sætte foden ned ved den mindste stigning. Du bør også undgå at krydse din kæde, da du ellers slider den for tidligt.

Når du har styr på det grundlæggende i mountainbiking, er der også nogle grundlæggende ting, som du skal vide, når du skal ned på mountainbike. Der er især nogle få tips, som du skal huske, så du ikke falder af.
Den første er at stå på pedalerne, som du skal holde vandret - uden at træde i pedalerne - og fordele din vægt på bagsiden af cyklen ved at bevæge dig over bagsiden af sadlen med næsten strakte arme. Du kan også sænke sadlen for at få mere sikkerhed på stejle eller tekniske nedkørsler (nogle enduro-modeller er f.eks. udstyret med en teleskopsadel).
Du skal også lære at kontrollere din bremsning (uanset om du er udstyret med bremseklodser eller skivebremser) og bruge begge bremser (bag- og forbremser), så du ikke skrider ud eller kommer ud over styret.
Forsøg altid at analysere terrænet foran dig, så du kan forudse dine baner og bremsninger.
Endelig skal du altid være herre over din cykel, dvs. lad dig ikke overvælde af for høj hastighed ned ad bakke, hvis du ikke føler dig tryg ved det. Og hvis du virkelig ikke har det godt: Du skal ikke være flov over at sætte foden ned for at komme igennem en teknisk passage.

Ønsker du at lære prøvehandling? Når man ønsker at gå ind i denne disciplin, er det svært at vide, hvor man skal starte. Det første, du skal arbejde med, er den statiske balance, som er meget vigtig.
Derefter kan du variere øvelserne ved at øve dig i at træde langsomt i pedalerne, mens du bremser, så du ikke får mere fart på. Derefter går du videre til at hoppe for at overvinde små forhindringer: krydse forfra, hoppe sidelæns (fra begge sider), holde balancen på baghjulet, statisk og i bevægelse osv.
Selv om trials trænes med en cykel, der er specielt tilpasset disciplinen, kan det også være nyttigt at udføre disse små øvelser med din mountainbike for at opnå balance og lære dig at overvinde små forhindringer.

Nu kan du begynde at lære at bruge din cykel

Nu hvor du ved alt om mountainbike-disciplinen, hvad med at gøre det samme med vejcykling, grus og andre cykeldiscipliner?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic