Favorit kategorier
Top Start for Ekoï CRAZY DAYS! Optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Fokus på den legendariske Ironman Hawaii-triatlon

Mytologisk, legendarisk, ikonisk... der er ingen mangel på adjektiver til at beskrive Hawaii's Ironman, pioneren inden for langdistancetriatlon. Den berømte 226 km lange Kona-bane, der anses for at være en af de hårdeste konkurrencer i verden, er en drøm for alle triatleter. Men hvorfor er den så forgudet blandt Ironman internationalt? Hvad er begivenhederne i Ironman World Championship? Fordyb dig i Big Islands paradisiske omgivelser mellem svømning, cykling og løb for at få mere at vide om denne ekstraordinære XXL-triatlon!

Verdensmesterskabet i Ironman: myten om Hawaii

Hawaii Ironman afholdes hvert år i oktober i USA omkring byen Kailua-Kona på Big Island. Det er en langdistancetriatlon i XXL-format, men ikke bare en hvilken som helst triatlon: det er den store finale af Ironman World Championships! Og det har den været siden 1990.

I tolv måneder konkurrerer entusiaster med tredobbelt indsats i Ironman-mærkede begivenheder over hele verden. Hvis de placerer sig blandt de bedste i de professionelle eller amatøragrupper i aldersgruppen, kan de håbe på at få deres billet til den mest prestigefyldte triatlon på banen. Ironman-arrangementerne tilbyder faktisk et nogle kvalifikationspladser. I alt har mere end 2.000 deltagere haft det privilegium at sætte deres fødder på hawaiiansk jord.

En ambition, der kræver en enorm personlig investering!

Men ved du, hvordan Hawaii Ironman blev til?

Hawaii Ironman's fødsel

Hawaii Ironman er også den allerførste triatlon, der nogensinde er blevet afholdt over sådanne distancer. Derfor er navnet "Ironman" nu blevet synonymt med ekstrem konkurrence rundt om i verden.

Det hele begyndte i 1977, da John Collins, kommandør i den amerikanske flåde, foreslog at kombinere de tre hårdeste Hawaii-løb i ét løb. Målet er at afslutte en uformel debat om svømmeres, cyklisters og løberes potentielle overlegenhed. Du har gættet det, det handler naturligvis om at kombinere disciplinerne svømning, cykling og løb.

I 1978 finder begivenheden sted: Lyn Lemaire og Gordon Haller, begge amerikanere, bliver kronet som den første "Iron Man" (Iron Man) og "Iron Woman" (Iron Woman) i historien.

Konkurrencen blev oprindeligt afholdt i Honolulu, men flyttede til Big Island fra 1981. I 1982 gjorde Julie Mosss utrolige præstation et varigt indtryk på verden. Den amerikanske triatlet, der derefter førte løbet, kollapsede et par meter fra målstregen og afsluttede løbet ved at kravle.

Dette historiske øjeblik, der blev sendt på alle tv-stationer, var med til at gøre sportsbegivenheden populær internationalt. En sensationel opvisning i styrke, mod og beslutsomhed, som blev en kilde til inspiration for fremtidige deltagere, men også for mærket selv. Fra da af blev Ironman-mærket mottoet "anything is possible" født, hvilket betyder "alt er muligt".

Distancerne til Ironman World Championship

Konkurrenterne konkurrerer over en samlet distance på 226 km fordelt på tre discipliner af varierende længde:

  • Svømning, med 3,8 km;
  • cykling, med 180 km;
  • Løb, med 42.195 km (maraton).

Det er naturligvis selve essensen af den kædeformede disciplin, at uret ikke stopper med at tikke mellem ændringer af begivenheder.

Svømmebegivenheden i Kailua Bay

Stillehavet danner rammen for svømmedelen. Når startskuddet lyder, begynder triatleterne deres livs eventyr ved at kaste sig ud i Kailua-Kona Bay. Udfordringen er at komme igennem mængden af svømmere. Ruten omfatter en enkelt sløjfe i varmt turkisblåt vand (25 grader i gennemsnit).

Tidsgrænsen for at gennemføre kurset er 2 timer og 20 minutter.

Cykelevent på Big Island

Cykelkomponenten tager overhånd: konkurrenterne sluger kilometerne i en fugtig varme, der ofte er svær at holde ud, ja, ligefrem kvælende. Termometeret overstiger nogle gange de 40 grader!

Leddet af banen består af falske op- og nedkørsler på flade strækninger med en kumulativ positiv højdeforskel på næsten 2.000 m. Desuden er den vind, der blæser på Hawaii, kaldet Ho'o Mumuku, særlig uforudsigelig. En yderligere væsentlig vanskelighed for triatleter.

Cykelruten består af en rundtur langs kysten fra Kailua-Kona til Hawi. En postkortlignende ramme, der ikke vil efterlade deltagerne ligeglade...

Bemærk, at du skal aflevere din cykel inden for tidsgrænsen på 10:30 minutter, efter at din bølge starter i starten af triatlonløbet. Hvis du ikke gør det, vil du ikke kunne løbe maraton.

Note

Maratonløbet på Kona-banen

Overgangen fra cykel til løb er ikke nogen let opgave, når trætheden stiger, og solen brænder. At løbe maraton er en tour de force, der mest er mental.

For denne seneste

løber

vil jeg tage mig lidt mere tid

I dette sidste udholdenhedsarrangement tager atleterne først nord for øen mod lufthavnen, før de vender tilbage. De nåede frem til Pahoehoe Beach Park syd for Kailua-Kona og gik derefter tilbage.

Den berømte målstregen dukker op i horisonten på Alii Drive, den ultimative fantasi for deltagerne ved afslutningen af en hård indsats, der skal gennemføres på mindst 17 timer. Der er ingen tvivl om, at dette mindeværdige løb vil forblive for evigt i alles hukommelse!

Rekorder på Hawaii Ironman

Den nuværende Ironman-verdensmester er Anne Haug (8:40:10), som er den første tyske kvinde, der har vundet guld.
Den bedste tid går til schweiziske Daniela Ryf (8:26:16), som har ikke mindre end fire sejre i løbet af løbet.
Med sine otte titler sprænger den fænomenale Paula Newby-Fraser, der har fået tilnavnet dronningen af Kona (Kona-dronningen), rekorden for kvindelige sejre! Det er umuligt ikke at nævne den schweiziske triatlet Natascha Badmann og hendes seks triumfer samt britiske Chrissie Wellington (fire titler).

Menneskernes mester i 2019 hedder Jan Frodeno. Med denne tredje titel, der blev opnået på 7 t 51 min 13 s, gør tyskeren dobbeltarbejde. Han genvinder sin krone efter landsmanden Patrick Langes to år i træk med triumfer og vinder den hurtigste tid i Hawaii Ironman-historien.
Rekorden for mænds sejre deles mellem de to amerikanske triatleter Dave Scott og Mark Allen, som tog guld seks gange i henholdsvis 1980'erne og 1990'erne. Senest er Jan Frodeno og Australiens Craig Alexander blevet tre gange verdensmestre i Ironman.

Ironman Hawaii har ingen hemmeligheder for dig! Hvad med at lære mere om andre Ironmans som f.eks. Barcelona Ironman eller Frankfurt Ironman?

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic