Favorit kategorier
Top Start for Ekoï CRAZY DAYS! Optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvad er et ovnkors?

Hvis du er nybegynder og ønsker at vide mere om de forskellige discipliner inden for mountainbike-cykling, er du kommet til det rette sted. I dag præsenterer vi dig for fire kryds.

Hvad er fire kors?

Four cross er en af de mange, mange mountainbike-discipliner. Det har eksisteret siden begyndelsen af 2000'erne og blev inkluderet i MTB World Cup i 2002 som en erstatning for dual slalom.

Four cross er en af de mange discipliner inden for mountainbike

En spektakulær disciplin med mange risici for at falde, da kampen er så hård mellem rytterne, består den af en tidskørsel på en hurtig bane (ca. 1 minut) med en negativ hældning. Den består af adskillige tekniske passager, både naturlige og udviklede (sving med skråninger, skrænter, spring, osv.). I begyndelsen af konkurrencen, i kvalifikationsfaserne, starter mountainbikerne dog alene, en efter en, for at man - takket være stopuret - kan opstille en rangliste over de 32 bedste atleter, som derefter skal konkurrere fire og fire i de direkte udskilningsrunder. I denne fase af konkurrencen er det kun de to bedste i hver runde, der kvalificerer sig til næste runde og således videre til finalen. Der afholdes også en lille finale, som består af de fire tabere af semifinalerne.
Typisk består podiet af de fire deltagere i finalen samt vinderen af den lille finale (som derfor får femtepladsen).

Den fire runder lange turnering afholdes om eftermiddagen

Mountainbike four-cross er inspireret af ski-cross og boarder-cross inden for skiløb og snowboarding, som er blandt de discipliner, der er til stede ved de olympiske vinterlege.
Desværre besluttede UCI på grund af den manglende succes at trække four-cross tilbage fra mountainbike World Cup-arrangementer i 2012. Ikke desto mindre er disciplinen stadig til stede ved verdensmesterskaberne, hvoraf den seneste udgave fandt sted i Val di Sole i Italien.
Mellem 2002 og 2012 blev de fire verdensmesterskaber i cross afholdt samtidig med verdensmesterskaberne i trialcykling. Siden 2013 har de haft deres egen dato i kalenderen (med undtagelse af 2016-udgaven, som blev afholdt samtidig med verdensmesterskaberne i nedkørsel).

Listen over de fire kors?

I mændene, da disciplinen blev lanceret, var det amerikanske atleter, der dominerede disciplinens rekord med fire guldmedaljer i de første seks udgaver, hurtigt overhalet af Tjekkiet, som nu har fem guldmedaljer. Den tjekkiske mountainbiker Michal Prokop og amerikaneren Brian Lopes har også tre titler hver ved mændenes verdensmesterskaber i fire cross.
2018- og 2019-udgaverne blev vundet af franskmændene Quentin Derbier og Romain Mayet efter podieplaceringer i de foregående år.

I kategorien kvinder blev de første to udgaver i 2002 og 2003 vundet af franskmanden Anne-Caroline Chausson (flere medaljevindere i downhill, maraton downhill og BMX), men det er Australien, der dominerer med fem guldmedaljer vundet af en enkelt kvindelig cykelrytter, Caroline Buchanan, mellem 2009 og 2017. USA er blevet tituleret fire gange, og Jill Kintner har vundet tre af disse medaljer, sammen med Anneke Beerten fra Holland.

Hvordan træner man fire kors?

I Frankrig findes der flere permanente firekorsbaner, som regel placeret i bjergene. De ligger især i Les 2 Alpes, Les Gets (hvor verdensmesterskaberne i 2004 blev afholdt), Méribel, Montgenèvre, Tignes, Métabief osv.

Four cross er en sport, der kan dyrkes i bjergene

For at træne fire cross kan du ikke bruge en klassisk mountainbike. Du har faktisk brug for en VTT med en specifik geometri, der er handy og nervøs for at kunne relancere effektivt, men også for at kunne klare de forskellige forhindringer perfekt. Da ærmerne er meget korte, er komfort ikke et kriterium, der tages i betragtning ved valg af cykel, men derimod soliditet og pålidelighed på grund af de mange mekaniske belastninger, som cyklen udsættes for under konkurrencer. På banerne kan man under de forskellige konkurrencer finde både halvstærke og fuldt affjedrede mountainbikes.
Rammerne er derfor generelt mere kompakte end på en klassisk mountainbike, med en kort akselafstand og korte kædestave, et lavere bundbeslag, et meget udtalt toprørsudhæng og en vandring på mellem 100 og 120 mm.

Dertil kommer, at fire cross ridning kræver obligatorisk beskyttelsesudstyr: full-face hjelm, rygbeskyttere, albuebeskyttere og knæbeskyttere på grund af de mange risici for fald.

Nu hvor du ved alt om four cross, hvad så med at gøre det samme med andre mountainbike-discipliner som downhill, marathon downhill, enduro mountainbike, all-mountain mountainbike, cross country, cross-country-marathon, freeride, mountain bike touring, dualslalom, dirt mountainbike, street mountainbike, trial mountainbike, eller slopestyle?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic