Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvilket udstyr skal man vælge til grus?

Du har lige opdaget, hvad grus var, og nu vil du gerne give dig i kast med eventyret om denne nye, blomstrende cykelpraksis. Derfor har vi her en lille guide til, hvilket udstyr du skal vælge for at køre sikkert på grus og med det rigtige udstyr fra top til tå.

Overskriften

Som i alle andre cykeldiscipliner er det første vigtige element i en cykelbeklædning det første valg af hjelm. Den er der for at holde dig sikker i tilfælde af fald og slag mod hovedet.

Gravel er en hybrid praksis, og det er op til dig at vælge den model, der passer dig mellem mountainbike og landevej, med eller uden visir. Men hvis du er typen, der kører meget på stier og stier, anbefaler vi dig stadig at gå mere efter en Mountainbike-model, der omslutter hovedet lidt mere og også kan beskytte i tilfælde af et sidekollision på f.eks. en sten.

Nogle producenter tilbyder nu endda dedikerede grushjelme med et aftageligt visir på nogle modeller.
Visiret på hjelmen er nyttigt til beskyttelse mod solen, men også mod grene. Hvis din hjelm ikke har en sådan, kan du afhjælpe dette problem ved at sætte en cykelhætte ind mellem hjelmen og dit hoved, så du kan hæve eller sænke visiret under turen afhængigt af solens eksponering. På grus kan det også betragtes som et stylingelement til at perfektionere dit smarte cykellook.

Glem ikke cykelbriller for at beskytte dine øjne mod forskellige projektioner, du kan støde på undervejs (grus, støv, grene osv.).

Overkroppen

Det vigtigste element i et gruscykeloutfit er uden tvivl cykeltrøjen, som fås i kortærmede eller langærmede versioner afhængigt af årstiden. Sørg for at vælge en trøje med lommer, så du kan have plads til din mobiltelefon, nøgler og forsyninger under turen.

For så vidt angår cykeltrøjen, er det op til dig, om du vælger en landevejstrøje eller en mountainbiketrøje, afhængigt af det udstyr, du har til rådighed, hvis du allerede dyrker den ene eller den anden disciplin, eller afhængigt af dine personlige præferencer. Mange mærker har udviklet en række produkter specielt til grusridning, hvor komfort og brugervenlighed er af afgørende betydning, i overensstemmelse med denne disciplin.
Uanset hvilken type trøje du vælger, skal den være designet i et åndbart materiale, så du kan transportere sved væk og køre tørt under din tur.

For at forbedre svedtransporten er det derfor tilrådeligt at bære et teknisk undertøj under trøjen, uden ærmer, med korte eller lange ærmer afhængigt af årstiden.

Når temperaturerne køler ned, og for at kunne fortsætte din yndlingsaktivitet, skal du udstyre dig selv med en termisk jakke, som du kan tage på over din trøje og undertrøje for at regulere din kropstemperatur og holde din krop tør.

I mellemsæsonen, hvor vejret kan være omskifteligt eller på dage med meget vind, er det også tilrådeligt at udstyre sig selv med en windbreaker, som, når den ikke er i brug, kan foldes ned i lommerne på din trøje.

Hænder

Hvad enten du cykler på landevej, mountainbike eller grus, bør du tænke på at beskytte dine hænder ved at bære handsker. I tilfælde af et fald er hænderne nemlig meget ofte i første række. Afhængigt af årstiden vælger vi kort eller lang.

Til gruscykling med vibrationerne på stierne (der er mindre godt dæmpet end ved mountainbikecykling, da gruscykler ikke har affjedring) anbefales det at vælge velpolstrede handsker. Så ud over en serie dedikeret til denne disciplin vil det være bedre at gå til modeller designet til mountainbike, der er udstyret med skum- eller gelforstærkninger på håndfladen for optimal absorption af stød og vibrationer og en skridsikker belægning, så de ikke glider på styret.

Underkroppen

Shortsene er en af de vigtigste dele af det perfekte cykeludstyr, uanset disciplin. Det er takket være den, at du vil kunne ride komfortabelt uden at være øm eller lide af sadelvarme.

Rullende som en roadshort eller bred som en Mountainbike-short, med eller uden seler: det er op til dig at vælge den model, der passer dig bedst til gruskørsel. Men hvis du kører mere på stier, hvor vibrationerne er mere talrige, skal du sørge for at vælge shorts med en god dæmpning, altså med en mere behagelig hud bestående af f.eks. gelindsatser.
Afhængigt af årstiden findes shortsene i tre versioner: korte, lange eller corsair, så du kan køre hele året rundt.

Sidst men ikke mindst er shortsene tilpasset den enkelte persons morfologi, hvorfor der findes herre- og damemodeller med forskellige slags vaskeskind.

Fødderne

cykelskoene er også blandt de vigtige elementer, der udgør et grusoutfit.
Ligesom vejcykling foregår gruscykling normalt med automatiske pedaler, men med SPD-klamper, der gør det muligt at gå i modsætning til trepunkts klamper beregnet til vejcykling. Når du skal køre på stier og stier, skal du nemlig oftere sætte foden på jorden og derfor gå, hvilket er muligt med mountainbike-sko og er kompliceret, hvis ikke umuligt, med sko til landevejscykling med trepunktsklatter.

Som sokker, landevejs- eller mountainbike, er det ligegyldigt: Husk blot at se godt ud ved at matche dem med resten af dit tøj og sørg for, at de er åndbare, så de transporterer sved væk. Men hvis du foretrækker stier, er det måske bedst at vælge høje sokker for at beskytte dig mod grene.
Om vinteren skal du bruge termiske modeller for at holde dine fødder varme.

Farcykeltilbehør

Hvis du efter at have udforsket området omkring dit hjem får lyst til at tage længere væk og især til at tage på en flerdagstur med din nye gruscykel, skal du overveje at anskaffe dig sadeltasker til at tage dine ting med dig.

Afhængigt af rejsens længde er der flere muligheder for dig:

  • de sadeltasker;
  • de rammetasker;
  • de håndtagsposer ;
  • de bagagebærerposer.

De tre første har den fordel, at de kan forvandle din gruscykel til en rejsecykel uden behov for tilbehør som f.eks. en bagagebærer. Ideel til en kort tur eller til at rejse let i bikepacking-tilstand. Ved rejser over lange afstande kan de også være et godt supplement til tasker, der skal monteres på en bagagebærer.
Tasker, der skal monteres på en bagagebærer, er et must på en rejse, der varer flere dage eller uger.

Nu hvor vi har fundet ud af, hvilket udstyr du skal vælge til grus, hvad med at finde ud af hvordan du vælger din gruscykel?

#ekoi
Brug #ekoi og tag @ekoicycling på dine fotos for en chance for at blive vist.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic