Favorit kategorier
Ny Ekoï 2024-kollektion: GRATIS gaver. Intro-tilbud Outlet Ekoï: Optil -70 % rabat!!

Hvordan justerer jeg styrets højde på min cykel?

Når du ønsker at købe din første racercykel, bør du ikke begå fejl, når du vælger størrelse. Efter at have lært hvordan du vælger størrelsen på din cykel, vil vi i dag fortælle dig, hvordan du justerer cykelstyrets højde.

Hvorfor justere cykelstyrets højde

For at være korrekt placeret på din vejcykel er det vigtigt at være særlig omhyggelig med at justere din position på cyklen. På samme måde som at justere sadelhøjden er justering af kørestillingen og især højden af styret på cyklen meget vigtig, fordi det er en af de vigtigste støttepunkter for cyklisten på cyklen.
En dårlig kropsholdning kan nemlig på lang sigt give smerter (muskelspændinger), men også mere alvorlige skader (seneskedehindebetændelse osv.), når du skal køre lange distancer. Derfor er det vigtigt at tilpasse din stilling til din morfologi.
For at bestemme den rigtige kørestilling skal der tages hensyn til flere kriterier og flere elementer.

Hvilken styrbredde skal jeg vælge til min racercykel?

For at styret skal passe til din kropstype, skal styrets bredde være lige så bred som dine skuldres bredde. Det er derfor, at mindre racercykler eller damecykler ofte har smallere styr.
For at bestemme den rigtige styrbredde kan du måle afstanden mellem de to knogler, der udgør enderne af hver skulder.
På din cykel kan du simpelthen tjekke, om styret passer til din skulderbredde. Det gør du ved at stå på cyklen med hænderne i styrets bøjning: i denne position skal armene være parallelle.
Ud over denne måling kan der tages hensyn til andre parametre, når du vælger styrets bredde. Et smallere styr forbedrer aerodynamikken, mens et bredere styr giver mere komfort for den cyklist, der bruger det. Men vær forsigtig, for et for smalt eller for bredt styr kan give mere ubehag end gavn: Et for smalt styr vil hæmme din kørsel på tekniske sektioner, og et for bredt styr vil øge muskeltrætheden i skuldre, arme og skulderblade.

Hvilken forgavelængde skal jeg vælge til min racercykel?

Valget af cykelforstam (og mere specifikt dens længde eller hældning) er også meget vigtigt for at indstille kørestillingen.
Cyklister, der søger præstationer - på bekostning af komfort - vælger ofte en længere forgaffel (over 100 mm) og med en lav hældning for at få en mere langstrakt position på cyklen og derved opnå en bedre aerodynamik. Nogle vælger endda vendbare forgafler med en negativ hældningsvinkel for at kunne ligge endnu mere på cyklen.
Cyklister, der søger komfort, vælger ofte en kortere forgaffel (mellem 60 og 100 mm) med en lidt større hældningsvinkel (mellem 10 og 15°) for at kunne vælge en mere oprejst og dermed mere komfortabel stilling.
For at vælge din forgaffel perfekt skal du ud over din sport også tage hensyn til vinklen på cyklens styrrør, som kan variere enormt fra den ene model til den anden, og du må ikke glemme at måle afstanden mellem sadlen og styrrøret og tage hensyn til rammens størrelse.

Hvordan justerer jeg bremsehåndtagets position på min racercykel?

Den placering af bremsegrebene er også meget vigtig på styret. Det skyldes, at du skal kunne lægge dine hænder let på coasterne og have let adgang til bremsegrebene for at kunne køre sikkert. Da nedkørsler ofte foretages med hænderne nederst på styret og to fingre på bremserne, skal du, før du validerer bremsegrebets placering, huske at sætte dig selv i situationen med hænderne i det hule af styret for at kontrollere, at bremserne også er let tilgængelige i denne position.

Hvordan justerer jeg styrets højde på min racercykel.

I teorien - og op til en vis grænse - er jo lavere styret er, jo mere aerodynamisk er rytterens position. Omvendt gælder det, at jo højere styret er, jo mere vil rytteren være udsat for vinden, mens han/hun får mere komfort i skulder- og nakkeområdet, da vægten i højere grad overføres til de dele af kroppen (perineum, ischium), der er i kontakt med sadlen. Som en generel regel anses styrets position for at være lig med eller lavere end saddelhøjden med mellem 0 og 6 cm under saddelens top.

Hvor du begynder at justere dit styr, bør du overveje at medbringe en momentnøgle, så du ikke strammer boltene for hårdt.
Den nemmeste måde at justere højden på dit racercykelstyr på er ved at flytte en eller flere spacere ved forgaflen. Hvis styret er for lavt, skal du placere afstandsstykkerne under forgaflen for at hæve cockpittet; hvis styret er for højt, skal du fjerne afstandsstykkerne under forgaflen og sætte dem på plads over forgaflen for at sænke cockpittet.
For at foretage denne justering skal du løsne styrets endekappe over forgaflen og derefter fjerne styrets endekappe med forgaflens bolt. Samtidig skal du løsne forgaffelboltene for at fjerne forgaflen fra hovedrøret og skifte afstandsstykker til den ønskede position. Når justeringen er foretaget, skal spindlen genmonteres. Spænd først styrklemmen, og sæt derefter styret på igen. Spænd derefter gradvis skaftboltene.

Hvis denne metode ikke er tilstrækkelig til at hæve eller sænke din kørestilling, skal du ty til at justere din forgaffel, eller du skal udskifte den med en ny, der er mere tilpasset dine morfologiske egenskaber.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg føler ubehag på min cykel på trods af justeringer.

Når du har foretaget alle disse justeringer, har du brug for et par ture for at vænne dig til det og begynde at mærke de positive virkninger af denne nye position.
Hvis du på trods af disse justeringer fortsat har usædvanlige smerter i løbet af kilometerne, anbefaler vi dig at vælge en fuld postural undersøgelse udført af en professionel og dermed opnå en position perfekt tilpasset din morfologi på din cykel.

Nu hvor du ved, hvordan du justerer højden på cykelstyret, hvad med at finde ud af hvordan man måler højden på en cykelsadel? Og endelig, ved du hvordan du måler din cykel?

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic