Favorit kategorier
Ny Ekoï 2024-kollektion: GRATIS gaver. Intro-tilbud Outlet Ekoï: Optil -70 % rabat!!

Hvordan måler man højden på et cykelsæde?

Når du ønsker at købe din første racercykel, bør du ikke begå fejl, når du vælger størrelse. Efter at have lært hvordan du vælger størrelsen på din cykel, vil vi i dag fortælle dig, hvordan du måler højden på en cykelsadel.

Hvorfor måle højden på en cykelsadel?

For at være korrekt placeret på din vejcykel er det nødvendigt at bestemme din sadelhøjde korrekt. Det skyldes, at en forkert sadelhøjde - uanset om den er for høj eller for lav - kan føre til smerter eller endda skader i det lange løb. På den anden side sikrer den rigtige sadelhøjde, at du får et bedre pedalslag.

Der er flere metoder til at bestemme den rigtige sadelhøjde. Sadelhøjden måles fra bundbeslagets aksel til sadelhullet ved at holde målebåndet langs sadelpinden og pedalkranken.

Sadelhøjden måles fra bundbeslagets aksel til sadelhullet

Hvordan man justerer højden på en cykelsadel.

Den bedst kendte metode er at måle skridthøjden og gange denne værdi med 0,885. Resultatet giver dig den teoretiske højde, som du skal indstille din sadel på. Denne værdi kan og bør dog tilpasses efter din praksis, da den måske ikke passer til alle.
En højere sadel vil give rytteren mere kraft, mens en lidt lavere sadel vil være at foretrække for at opnå bedre komfort og håndtering.

Den enkleste - men også mindst præcise - metode er at sætte dig op på cyklen og placere hælen på linje med pedalen. Derefter sænker du pedalen til neutral position i bunden, mens du sørger for, at krumtappen er på linje med sadelrøret. For at sadlen kan indstilles korrekt, skal benet være lige og knæet må ikke bøje. Der er dog flere faktorer, der kan ændre denne måling, f.eks. sko eller længden på krumtappen.

Den tredje og sidste metode (kendt som Holmes-metoden) er den mest præcise - da den tager højde for, hvordan du træder i pedalerne - men den kræver udstyr og lidt hjælp. Sæt din cykel på en hjemmetræner og sæt dig på den. Begynd at træde i pedalerne, og bed en ven om at filme dig et øjeblik. Se derefter optagelsen, og sæt på pause, når pedalen er i nederste dødpunkt. Læg en halv firkant på billedet for at måle knæets vinkel: Hvis målingerne er større end 35°, skal du hæve sadlen, og hvis de er mindre end 25°, skal du sænke sadlen. Ifølge Holmes bør knævinklen faktisk være mellem 25° og 35°.

Hvordan man sætter sadlen tilbage.

Når du har justeret din sadelhøjde, skal du nu justere sadlens rekyl, som er et andet vigtigt kriterium.
For at gøre dette skal du sætte dig op på din cykel og sætte dine pedaler i en vandret position ved at stå på en væg eller på en hjemmetræner. Brug en lodline, som du lader falde ned på siden af dit knæ. Ledningen skal være på linje med pedalakslen. Hvis den ligger bag pedalakslen, skal du flytte sadlen fremad; hvis den omvendt ligger foran pedalen, skal du flytte sadlen tilbage.

Sådan justerer du sadlens hældning.

Finalt, for at perfektionere sadeljusteringen, skal du nu justere sadlens hældning. Teoretisk set er det meningen, at sadlen skal indstilles vandret. Men i nogle tilfælde og for nogle cyklister kan det være bedre at justere hældningen lidt nedad eller opad. Hvis du gør det, kan du dog føle, at du glider fremad eller bagud i sadlen.
Til rekreativ cykling på landevej kan det være nyttigt at vippe sadelpinden lidt fremad. Dette vil reducere trykket på perineum (som kan være meget smertefuldt) og flytte mere vægt til bagsiden af sadlen ved bækkenet. Dette gælder også for kvinder.
Ved tidskørsel og triatlonløb kan sadelmunden omvendt vinkles en smule opad for at give cyklisten bedre stabilitet og dermed undgå at glide fremad, når armene er på forlængelsesstykkerne.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg føler ubehag på min cykel på trods af justeringer.

Hvis du på trods af disse justeringer fortsat har usædvanlige smerter i løbet af kilometerne, anbefaler vi, at du vælger en fuld postural undersøgelse for at få foretaget justeringer af en professionel og dermed opnå den perfekte position på din cykel.

Nu ved du, hvordan du måler højden på et cykelsæde, og hvad med at finde ud af hvordan du justerer højden på dit cykelstyr? Og endelig, ved du hvordan du måler din cykel?

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic