Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvordan reparerer man en cykelkæde?

Når man ejer en cykel eller mountainbike, spekulerer man altid på hvordan man reparerer sin cykel. Men uanset om det drejer sig om regelmæssig vedligeholdelse eller reparationer, er du som cyklist altid fuld af spørgsmål. Hvad kan jeg selv gøre? Hvad skal jeg få en cykelmekaniker til at gøre? I dag forklarer vi, hvordan du reparerer en cykelkæde.

Hvordan kontrollerer jeg min kæde for slitage?

Den kæde er en af de vigtigste komponenter i en cykels drivlinje, men også en af de mest skrøbelige.
Ved slitage på grund af snavs, men også på grund af friktion, vil kæden efterhånden blive slap og risikere at afspore regelmæssigt. Den eneste løsning er at skifte kæden. Værre er det, hvis du kører for længe med en slidt eller beskadiget kæde, skal du udskifte flere transmissionskomponenter. For at undgå unødvendige udgifter anbefales det derfor, at du kontrollerer din kædes slitagetilstand regelmæssigt.

Kædens slitagetilstand kan kontrolleres med det blotte øje eller ved at måle kædens forlængelse, men det anbefales at bruge et værktøj kaldet en kædeslitageindikator for at få en mere præcis måling.
Den første metode, som er meget gammel, kan ikke anbefales, da den er upålidelig, især med nutidens komponenter, da kæderne er mere fleksible. Den består i at placere kæden ved den store plade, klemme den og trække den udad. Hvis du kan se toppen af tanden, bør du helt sikkert skifte kæden.
Den næste metode, som er lidt mere pålidelig, består i at måle kædens forlængelse. Dette gøres ved at strække kæden og måle længden på tyve led: når den er ny, skal denne længde være 25,4 cm. Det anbefales, at kæden ikke slides mere end 1 %, dvs. når denne måling når en længde på 25,66 cm. Det er dog at foretrække ikke at overskride 0,75 % slid (25,6 cm) for ikke at slide de andre komponenter op.
Endelig kræver den sidste metode - og den mest pålidelige af de tre - at man anskaffer sig et lille værktøj kaldet kædeslidindikator. Med dette værktøj skal du blot sætte værktøjet ind i et led af kæden: Hvis den modsatte side passer ind i et andet led, skal du skifte kæden. Ved 0,75 er det nok at skifte kæde, men ved 1 skal du skifte kassette samtidig.

Hvordan udskifter jeg kæden på min cykel?

Hvis din kæde er slidt, beskadiget eller rustet, skal du udskifte din kæde. Det er ikke særlig kompliceret at montere en ny kæde. Du skal blot være opmærksom på at købe en kompatibel kæde med din transmission.
Placer kæden på den lille plade lille tandhjul for at løsne den. Hvis din kæde har en hurtig udløser (det har de fleste nyere modeller), skal du finde den og bruge en hurtig udløserklemme til at åbne den. Hvis din kæde ikke har en hurtigspænder, skal du bruge en kædetænger for at fjerne et led. Fjern nu den slidte kæde, idet du er forsigtig med at føre den gennem bagskifteren.

Nu, hvor den gamle kæde er fjernet, skal du placere den nye kæde. For at gøre dette skal du bestemme den nødvendige længde af kæden: se din gamle kæde eller din kædemanual for at få instruktioner om, hvordan du måler denne længde, og fjern derefter de nødvendige led ved hjælp af kædeafrimmeren for at få den korrekte længde.
Sæt nu din kæde på cyklen, og glem ikke at føre den gennem derailleurs. Når kæden er på plads, skal du bruge en hurtig udløser til at forbinde de to ender. Det eneste, du skal gøre, er at justere spændingen på din kæde. Drej derefter krumtapaksættet en omgang baglæns med kæden for at kontrollere, at der ikke er nogen hårde punkter. Kontroller også, at alt fungerer korrekt ved at skifte gear et efter et. Juster evt. indstillingen af transmissionen.

Nu er din kæde ny, så glem ikke at rense din kæde og transmission regelmæssigt for at forlænge dens levetid.

Hvordan reparerer jeg min cykelkæde under en tur?

Det kan ske, at din kæde går i stykker under en tur. For at komme hjem uden at skulle skubbe din cykel, er der en teknik til at reparation hurtigt. For at gøre dette skal du altid have en kæderive og en hurtigudløser med i din værktøjstaske.
Placer det knækkede led i kæderiven, så du kan fjerne det og få to mandlige led i hver ende af kæden. Forbind kædeleddene med en hurtig fastgørelse for at lukke den. Da kæden er kortere, skal du undgå at bruge tandhjulene i begge ender af kassetten. Du kan nu gå hjem, indtil du skifter din kæde.

Nu, hvor du kan reparere din cykelkæde, hvad med at finde ud af, hvilke andre ting du selv kan reparere. Ved du hvordan du reparerer et slangeløst cykeldæk?
hvordan du skifter dit cykelhjul? Hvordan ordner man en punktering på en cykel? Hvordan sætter man et plaster på? Hvordan reparerer man en skivebremse på en mountainbike?

?

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic