Favorit kategorier
Top Start for Ekoï CRAZY DAYS! Optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvordan skifter jeg hjulet på min cykel?

Når man ejer en cykel, spekulerer man altid på hvordan man reparerer sin cykel. Men som cyklist stiller man altid sig selv en masse spørgsmål. Hvad kan jeg selv gøre? Hvad skal jeg få en cykelmekaniker til at gøre? I dag forklarer vi, hvordan du skifter hjulet på din cykel.

Hvad er grundene til, at du skal fjerne hjulene på din cykel?

Du kan være nødt til at afmontere, samle eller udskifte dine cykelhjul af flere årsager.
En af de mest tilbagevendende årsager vedrører punktier. Når du har fået en punktering, skal du nemlig fjerne hjulet fra cyklen for at reparere din slange for at kunne reparere den. Det samme gælder for at kunne skifte dine dæk, når de er for slidte.
Du kan også være nødt til at fjerne hjulene på din cykel for at transportere den (i din bil eller på visse cykelstativer skal du fjerne forhjulet) eller for at placere den på visse hjemmetrænere, som kræver, at baghjulet skal fjernes.
Dette vil også være tilfældet, hvis du på et tidspunkt beslutter dig for at udskifte dit hjulsæt til et andet lettere eller mere egnet hjulsæt til din yndlingslegeplads, eller hvis det simpelthen er gået i stykker.

Sådan afmonterer du et cykelforhjul

Det forreste hjul er det letteste at afmontere og samle igen. Hvis du gør det korrekt, tager det kun et par sekunder.
Hvis du har en cykel med bremseklodser, skal du klemme bremseklemmerne sammen og fjerne kablet, så du kan trække bremseklodserne fra hinanden. Hvis du har en cykel med skivebremser, kan du springe dette trin over.
Træk i knappen hurtig frigørelse og skru den derefter af. Løft styret på din cykel med den ene hånd, og med den anden hånd skal du blot trække hjulet ud af gaflen. Hvis dit cykelhjul ikke har en hurtigudløser, skal du bruge en flad skruenøgle til at låse møtrikkerne op på begge sider.

Sådan samler du et cykelforhjul igen.

Proceduren for genmontering af forhjulet er lige så enkel. Løft styret, og sæt hjulet ind i gaflen, og kontrollér, at det er i den rigtige omdrejningsretning (dette er angivet på dækkenes sidevæg). Placer hjulets aksel i gaffellåsen. Når hjulet er korrekt placeret, sænkes styret. Skru hurtigspændet på igen, og luk det.
Glem ikke at frigøre bremsecaliprene. For at gøre dette skal du klemme bremsekalibrene og udskifte bremsekablet i dem. Før du kontrollerer, at puderne er korrekt placeret og ikke gnider mod fælgen, skal du løfte styret og dreje hjulet.

Sådan afmonterer du et cykelbaghjul.

Det er lidt mere kompliceret at skille baghjulet fra hinanden end forhjulet, fordi der er en derailleur til stede. Men du kan være sikker på, at der ikke er noget uovervindeligt. For at gøre det nemmere anbefaler vi, at du placerer din cykel på et værkstedsstativ eller vender den på hovedet og hviler på sadlen.
Start med at lægge kæden på den lille kædehjulsklinge og det lille tandhjul for at mindske belastningen på din kæde.
Hvis du har en cykel med bremseklodser, skal du klemme bremsecaliprene sammen og fjerne kablet, så du kan sprede bremseklodserne. Hvis du har en cykel med skivebremser, kan du springe dette trin over.
Træk i quick release-knappen, og skru den derefter af. Mens du holder derailleur tilbage, skal du trække hjulet af akslen, idet du passer på ikke at rive derailleur'en af. Hvis du mærker noget kraftigt, skal du stoppe operationen og prøve igen og forsøge at finde kilden til problemet.
Når hjulet er ude, kan du frigøre derailleur.

Sådan samler du et cykelbaghjul igen.

Når cyklen er blevet repareret, er det eneste, der er tilbage, at samle baghjulet igen. Igen er dette lidt vanskeligere end forhjulet.
Løft cyklen lidt op med den ene hånd, og placer hjulet i baggaflen med den anden hånd.
Placer kæden på det mindste tandhjul, og juster derailleur til det. Sænk derailleur med den anden hånd, indtil hjulet sidder helt på plads. Løsn forsigtigt derailleur og kontrollér, at hjulet er korrekt placeret.
Skru hurtigspændet på igen, og luk det.
Glem ikke at spænde bremsecaliprene. For at gøre dette skal du klemme bremsecaliprene sammen og sætte bremsekablet i caliperen igen. Før du kontrollerer, at puderne er korrekt placeret, skal du løfte baghjulet og dreje hjulet.

Nu, hvor du kan skifte hjulet på din cykel, hvad med at finde ud af andre ting, du selv kan lave. Ved du hvordan man reparerer et slangeløst cykeldæk? Hvordan ordner man en punktering på en cykel? Hvordan sætter man et plaster på? Hvordan reparerer man en cykelkæde? Hvordan reparerer man en skivebremse på en mountainbike?

?

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud