Favorit kategorier
Top Start for Ekoï CRAZY DAYS! Optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvordan vælger du dit mountainbikeudstyr?

Vil du begynde at cykle mountainbike eller færdiggøre dit cykeltøj? Du er kommet til det rette sted for alt om mountainbiking! Hvad er det vigtigste udstyr til mountainbiking? Hvordan vælger man det godt for at køre sikkert? Hvordan beskytter du din krop mod risikoen for at falde og mod dårligt vejr? Find alle svarene på dine spørgsmål med denne komplette guide til mountainbikeudstyr.

Mountainbikehjelmen, for at beskytte hovedet

Dette er det vigtigste udstyr, du skal bruge for at komme sikkert op på din maskine. Det er faktisk utænkeligt at køre uden hjelm, når man kører på cykel. Dette gælder naturligvis også for mountainbike-cykling, hvor de mange forskellige terræner indebærer en ekstra risiko for hovedskader, som, lad os ikke glemme det, er den hyppigste dødsårsag blandt cyklister.

Det er desuden obligatorisk at bære hjelm for børn under 12 år. Ikke desto mindre er det en selvfølge, at den fortsat bør bæres i alle aldre for at beskytte kraniet i tilfælde af et fald.

Det er vigtigt at være opmærksom på de risici, der er forbundet med at bære hjelm ved mountainbiking

I mountainbike er der flere typer hjelme, hvis særlige kendetegn svarer til den disciplin, der udøves. Når du ved det, er det op til dig at vælge den i overensstemmelse med din hensigt med brugen, dine forventninger og din modighed. Her er en hurtig sammenligning af mountainbikehjelme, der findes på markedet:

  • Den klassiske mountainbikehjelm: let og luftig, den er beregnet til begyndere, der kører på lange stier, eller til crosscountry-ryttere, der søger aerodynamik.
  • Mountainbikehjelm til alle typer mountainbikehjelm: Med en omsluttende form og et visir giver den mere beskyttelse til nakke og øjne. Ideel til enduro-kørsel!
  • Den heldækkende hjelm i ét stykke: Som navnet antyder, giver den fuld beskyttelse af hovedet (kranium, hals og ansigt). Den er forbeholdt ryttere, der kører downhill (DH) og styrter ned ad bakkerne med fuld fart.
  • Den modulære full face-hjelm: Denne model har en aftagelig hagerem, som gør det muligt at omdanne den til en all-mountain-hjelm. En funktion, som bjergudholdere sætter pris på: de kan køre uden hageremmen på anstrengende stigninger og derefter tage den på igen på stejle, snoede nedkørsler.

Mountainbike-udstyr til overkroppen

Når man siger gear, siger man cykeludstyr!

Valg af det rigtige mountainbike-tøj er noget af en kunst: det skal både beskytte din krop mod grene og stød, gøre det muligt for dig at køre uden at overophede eller fryse og give komfort, så du kan holde ud i timevis i sadlen uden smerter. En rigtig udfordring! Heldigvis er Ekoï her for at hjælpe dig med at udvælge de uundværlige dele til din mountainbike-garderobe.

Mountainbike-trøjen, til at cykle med lethed

Glem alt om din bomulds t-shirt med det samme: I cykelsport er syntetiske fibre konge. De såkaldte åndbare tekniske materialer er et must inden for sportsverdenen. Du bør derfor vælge en mountainbiketrøje fremstillet af polyester eller miljøvenlige fibre som bambus eller tencel for at undgå bomulds "svampeeffekt", der suger fugt op. Disse geniale tekstiler giver optimal åndbarhed takket være deres luftige struktur, der fremmer luftcirkulationen.

Der er næsten lige så mange mountainbike-trøjer, som der er discipliner. Risikoen for ulykker og følgenes alvorlighed varierer nemlig alt efter terrænets sværhedsgrad, rytterens profil og engagementet i udflugterne. Tøjet opfylder også forskellige mål, alt efter om du f.eks. ønsker hurtighed eller maksimal bevægelsesfrihed i dine tricks.

Skæringen er det første element, der skal bestemmes: den skal være særligt tæt på kroppen til langrend, hvor hastighed og ydeevne er vigtigst. Formen er også forholdsvis smal til all-mountain-cykling, men bliver mere fyldig i enduro for mere komfort eller endda bred i DH for at kunne glide i sine beskyttelser. Stoffet er mere robust og forstærket på visse steder.

Hvis kortærmede modeller er populære inden for XC, er 3/4 ærmer og lange ærmer interessante til de mere ekstreme discipliner, da de beskytter huden på armene bedre mod ridser og slid.

Fejleundertøj til at fjerne sved

Når du kører mountainbike, er det ingen overraskelse: du sveder! Teknisk undertøj, også kendt som baselayer eller undertøj, er lige så vigtigt som en trøje, selv om sommeren.

I varmt vejr regulerer du fugten og leder sved effektivt væk ved at putte en tank top eller en kortærmet undertrøje under din MTB-trøje og transporterer sved effektivt. Den er meget let og ekstremt tynd og smelter sammen med huden, og du glemmer den, så snart du har taget den på. Den er også din bedste allierede om vinteren i sin langærmede version. Det termoregulerende og tykkere stof giver varme til kroppen.

Den termiske jakke, som isolerer mod kulden

Om vinteren, eller i det mindste når termometeret falder, er det vigtigt at holde kroppen varm. Men der er to ting på spil, for dit tøj skal også gøre det muligt for dig at holde dig tør. God ventilation er derfor stadig nødvendig.

Det rigtige er at beholde sit tøj på

Den rigtige refleks er at klæde sig efter tre-lags reglen: en teknisk underbeklædning (til svedafledning), en mountainbiketrøje (til at holde på varmen) og en termisk jakke (til at isolere mod kulde).

Mountainbikejakken fungerer som et bolværk mod kulden og har som regel en vandafvisende membran for at modstå fugt. Nogle modeller gør det muligt at køre i temperaturer under nul. Ideel til vintervandrere i bjergrige områder!

Bemærk, at om efteråret eller foråret er en termojakke ikke nødvendigvis en nødvendighed. Kombinationen af en undertrøje og en langærmet trøje kan være helt tilstrækkelig, hvis klimaet er mildt midt på sæsonen.

Vindjakken, til at blokere vinden

En dejlig lille sommerbrise på vej op kan hurtigt blive til et køligt træk på vej ned.

Vores råd: Husk altid at tage en vindjakke med dig. Den er fremstillet af et ultralette komprimerbart materiale og kan nemt pakkes ned i din lomme eller rygsæk. Du vil være glad for at tage den på, hvis vinden tager til, eller før du går ned ad pisten.

Hvis det er koldt, kan du vælge en softshell vindjakke for at få et dejligt varmebidrag.

Den vandtætte jakke, når du skal ud i regnvejr

Vejret kan spille dig et puds og ødelægge din udflugt: uventede byger er ikke ualmindeligt. Du kan også bare have lyst til at køre på en regnvejrsdag, en rigtig godbid! Men pas på, for regnen gør terrænet glat og vanskeligt: sten, der stiger op til overfladen, forhindringer, der skjules af vandet, flere vandpytter, tab af greb... Når det er sagt, skal du klæde dig ordentligt på, så din tur i regnvejr bliver en fornøjelse.

Der findes 100 % vandtætte regnjakker, der kun vejer omkring 100 gram, og som er skabt specielt til at beskytte dig mod elementerne. Minimalt omfang, maksimal beskyttelse!

Hvad enten det blæser, regner, sner eller hagler, så er en vandtæt hardshell-jakke det perfekte skjold til at overliste elementerne og holde sig tør.

Mountainbikeudstyr til underkroppen

Som overkroppen kræver underkroppen også et særligt udstyr. Lad os se nærmere på, hvilket udstyr du skal vælge for at klæde dine ben på, når du er mountainbiker.

Shorts til XC-entusiaster

Radcyklister er ikke de eneste, der går i shorts: shorts er et vigtigt stykke tøj for langrends-entusiaster. Det appellerer også til mountainbikere.

De er ikke de eneste, der bruger dem

Hvad enten de er korte eller lange, med eller uden stropper, sidder mountainbikeshortsene perfekt på bækkenet og lårene som en anden hud. Pas dog på, at de ikke komprimerer dig for meget, da det kan forstyrre din indsats. Den er udstyret med silikonestrimler i enderne for at forhindre, at den kører op, når du træder i pedalerne.

I skridtet er der et polstret indlæg, der hjælper med at absorbere vibrationer og stød i balderne: dette kaldes dug-sædepuden. Denne pude er fremstillet af gel eller skum og bestemmer komforten på din tur. Vælg en kvalitet, der er tilpasset din morfologi. Sæmmetøjet er ikke det samme for mænd og kvinder for at respektere den enkelte kvindes anatomi.

Mountainbikeshorts, til et afslappet look

Mange mennesker bryder sig ikke om roadracer-looket og foretrækker at gå efter et mere afslappet look. Det er her, at mountainbikeshortsene viser deres potentiale! Med deres udslåede snit er de en del af mountainbike-dna'et og passer ind i dresscoden for enduro- og DH-ryttere.

Ud over de æstetiske kriterier er det først og fremmest en teknisk beklædningsgenstand, der findes i forskellige modeller:

  • De korte og lette shorts garanterer optimal luftcirkulation;
  • De lange shorts er designet i et mere modstandsdygtigt stof og er beregnet til DH-, enduro- og freeride-spændingsløbere.

Mountainbikeshorts er normalt justerbare i taljen, så du kan justere den efter din smag. Et elastisk bånd på bagsiden giver let bevægelse under tricks. De kan forsynes med et skind for at gøre træningen mere behagelig.

Bukser for at skåne benene

Sommer såvel som vinter er mountainbike-bukser out!"

I modsætning til shorts eller shorts beskytter de hele benet mod stenkast og ridser forårsaget af brombær på enkeltspor. Det er også en ekstra beskyttelse i tilfælde af et fald. Nogle modeller er forstærket ved knæene til dette formål. Derfor foretrækker mange erfarne og uerfarne ryttere at bruge dem af hensyn til sikkerheden.

Bukserne er lavet af et stof af høj kvalitet og er lavet af et stof af høj kvalitet

Mountainbike-bukser har en ret løs pasform op til midt på benet og strammes derefter fra knæene til anklerne for ikke at hindre lemmerne i at bevæge sig. De er slidstærke og fås i lette versioner til sommeren og varme og vandtætte til vinteren.

Undershorts til komfortabel cykling

Har du ikke mulighed for at indsætte et skind i dine mountainbikeshorts, og ønsker du mere komfort på dine cykelture? Alternativet er at bruge en undershort.

Undershorts har flere fordele:

  • en ergonomisk skind, der er tykt og blødt;
  • et tyndt tekstil, der er foreneligt med brug af en cykelsok;
  • et elastisk og åndbart netstof;
  • en reduktion af skav og irritation.

Bref, underbukserne fremmer i høj grad komforten i sadlen!

Mountainbike-sko, for at undgå at glide

På samme måde som bomulds-t-shirten, skal kondisko og sportssko lægges væk! Når du kører mountainbike, er det nødvendigt med specielle sko for at give adhæsion og stabilitet. Det er et spørgsmål om sikkerhed, men også om komfort og ydeevne, da de gør det lettere at træde i pedalerne. De er en integreret del af mountainbikeudstyret!

Generelt set er Mountainbikesko forstærket ved hælen og har en stenbeskyttelse foran for at beskytte tæerne mod eventuelle stød. Ydersålen kan være fremstillet af forskellige materialer, mere eller mindre stive og dyre. Den er udstyret med små eller store puder for at give et godt greb. Med hensyn til spændesystemet finder du primært snørebånd, velcroremme eller en mikrometrisk justering til at justere din sko.

Sørg også for at vælge sko, der passer til din størrelse og kompatible med dine flade eller automatiske pedaler (foden er fastgjort til pedalen takket være et kilesystem, der er indlejret i sålen).

En sidste ting at vide: der findes sæsonspecifikke modeller, lettere med en perforeret membran til sommeren, isoleret og vandtæt til vinteren.

Det vigtigste mountainbiketilbehør til sikkerhed

Når det drejer sig om mountainbikeudstyr, er det logisk, at man først og fremmest tænker på hjelme og tøj. Men der er andre dele, som er af afgørende betydning. Det drejer sig om cykelhandsker, briller og mountainbikebeskyttere. Dette udstyr er langt fra tilbehør, men fuldender den eventyrlystne mountainbikers udstyr, så han/hun kan overvinde forhindringer i fuld sikkerhed.

Mountainbike handsker, til at beskytte hænderne

Cykelhandsker er obligatoriske i enduro- og DH-løb og er et must for både professionelle og afslappede ryttere.

Nogle mountainbike-ture fører til kørsel på snoede og meget smalle stier. Vegetationen er ofte tæt og kan ridse hænderne på styret. Med handsker skaber du en beskyttende membran omkring dine hænder, som et skjold. De vil også være bedre beskyttet mod ridser og skader, hvis du falder af din mountainbike.

Den anden store fordel ved Mountainbikehandsken er desuden, at den absorberer de vibrationer, der opstår, når hjulene kører på ujævnt underlag: rødder, sten, huller, bump... Den hjælper også med at reducere friktionen mellem huden og styret: praktisk for at undgå smertefulde vabler!

Der findes korte handskemodeller, kaldet vanter, som er populære til langrend og vandreture. Lange handsker dækker hele phalanges. De giver øget beskyttelse ved ekstrem træning og isolerer mod kulde om vinteren.

De er også ideelle til brug om vinteren

I håndfladen er der gelpuder til at absorbere stød, med forskellige grader af polstring afhængigt af det ønskede komfortniveau og den forventede kørefornemmelse. En non-slip-overflade fremmer grebet på styret. Den øverste del af handsken, på håndryggen, er lavet af et åndbart stof for at sikre åndbarhed.

Fejlebriller til at undgå stænk

Det er vigtigt at have briller på, når du kører mountainbike, selv om du har et godt syn, eller vejret er overskyet. Det er ikke uden risiko for øjnene at køre ned ad bjerget i fuld fart, slalomere mellem træer og trampe gennem grus. Projektioner af småsten, mudder eller støv, som er almindelige ved mountainbiking, kan skade disse følsomme organer uopretteligt.

Briller er også et værn mod insekter, vind, regn og selvfølgelig UV-stråler. Hvis du vil beskytte dine øjne mod solens stråler, skal du vælge briller i kategori 3 eller kategori 1-2, hvis himlen er overskyet. De skal være godkendt med CE-mærket.

Når det kommer til typen af linser til dine briller, kan du vælge mellem polariserede, fotokromiske eller spejlglaslinser. Bemærk, at det er muligt at købe briller med korrigerende linser, der er tilpasset dit syn, hos visse producenter.

Det er dit valg

Beskyttelser til en rolig tur

Følelser, ja, ar, nej tak! Inden for mountainbike er beskyttelse afgørende for de fleste discipliner, især inden for DH og freeride, hvor fald kan være imponerende og forårsage alvorlige skader.

Der findes beskyttelsesforanstaltninger for alle dele af kroppen, der er designet til at bevare knogler og led:

  • rygbeskytter til rygsøjlen;
  • beskyttelse af livmoderhalsen;
  • albuebeskyttere;
  • håndledsbeskyttere;
  • <knæpuder; <Shin-vagter; <Fodlænkevagter

Nogle af dem er mere eller mindre forstærkede og stive, afhængigt af pilotens engagement og den disciplin, han foretrækker.

Her slutter vores guide: Du ved nu, hvilket mountainbikeudstyr du skal vælge for at køre sikkert på dine foretrukne udforskningsområder! Hvad med at lære mere om de grundlæggende principper for mountainbike-cykling eller de forskellige discipliner inden for mountainbike-cykling?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic