Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvordan vælger man de rigtige cykelsko til triatlon?

Du ønsker at komme i gang med triatlon. Du spekulerer naturligvis på, hvilket udstyr du skal anskaffe dig for at starte denne disciplin, der kombinerer svømning, cykling og løb. Et af de vigtigste spørgsmål, du skal stille dig selv, er hvordan du vælger dine triatlonsko korrekt? Du skal nemlig bruge to par sko: et par til cyklen og et andet til maratonløbet. For at hjælpe dig med dit valg foreslår vi dig i dag en artikel om, hvordan du kan vælge dine cykelsko til triatlon.

Radcykelsko eller triatloncykelsko?

I en triatlon er den mellemliggende disciplin en vejcykeldisciplin, som skal køres alene. Som i alle tidskørsler er det nemlig forbudt at køre i træk (at suge sig ind bag den forreste cyklist), hvilket medfører straf eller udelukkelse fra løbet.

Til dette arrangement skal du bruge vejcykelsko, der er kompatible med dit automatiske pedalsystem.
Når du skal vælge et par sko til cykelløbet, har du to muligheder: vælg en klassisk vejcykelsko eller vælg en triatlonspecifik cykelsko. Begge dele er naturligvis mulige, men valget afhænger af flere kriterier: dit budget, men også dit krav- og præstationsniveau samt antallet af triatlonløb, du deltager i i løbet af en sæson.

Uanset om du vælger den ene eller den anden type sko, skal du under alle omstændigheder vide, at der findes herresko-modeller og damesko-modeller. Forskellen mellem de to typer modeller er ikke kun æstetisk, og den skyldes heller ikke kun de tilgængelige størrelser, som generelt ligger mellem 36 og 39 for kvinder og 40 og 45 for mænd. Foden er nemlig ikke den samme (form, bredde, hvælving osv.), alt efter om man er mand eller kvinde. Det er derfor et aspekt, som du ikke må glemme, når du køber.

Hvorfor vælge en triatloncykelsko

Den triatlon cykelsko er skabt specielt til triatlon. I den forstand er de blevet designet i samarbejde med triatleter for at tilbyde dem en sko, der er perfekt tilpasset deres behov og dermed giver maksimal komfort og sikkerhed.

Cykelkonkurrencen finder sted lige efter svømmekonkurrencen. Overgangen mellem de to begivenheder er den mest komplicerede for triatleter. De er nemlig nødt til at tage svømmetøjet af og derefter tage cykeltøjet på: det er ikke indlysende, når man stadig er våd, når man lige er kommet op af vandet.
Triatlonsko har således den fordel, at de er designet til dette formål, så de er lette at tage på, ligesom de er designet til at kunne tages på uden sokker.
Desuden giver de mulighed for at blive klippet på pedalerne på forhånd og dermed lempes overgangen mellem de to begivenheder. For at gøre dette er der på triatlon-cykelskoene en løkke på bagsiden af skoen, som gør det muligt at sætte en elastik ind i den for at forbinde den til baghjulets hurtigspænder: Dette gør det muligt for skoen at forblive vandret på pedalerne, så de er nemmere at tage på, når du sætter dig på cyklen i cykelparkeringen.

Der kan være store forskelle i overgangen fra svømning til cykling mellem nybegyndere og vante motionister. Hvis du mestrer dette aspekt godt, især med de rigtige sko og en god teknik (dette arbejdes med i træningen gennem øvelser), kan du derfor spare dyrebar tid på dette tidspunkt i løbet i stedet for at være tvunget til at starte hårdt på cykelcirkusset for at indhente det i den første overgang.

Det er godt, at de ikke er vant til at cykle

Det faktum, at de allerede er klippet fast til pedalerne, giver dig ud over at spare dig kostbar tid også mulighed for at vinde i sikkerhed: at løbe barfodet ved siden af din cykel under overgangen er faktisk meget mindre farligt end at løbe med cykelsko på fødderne. Dette kan endda føre til uønskede fald eller udskridninger.
Ved slutningen af cykelbanen, før du går ind i cykelparkeringen, skal du bruge den samme proces ved at løfte dine sko og lade dem stå på pedalerne, mens du stiger af cyklen ved at løbe ved siden af din mount. Så er det eneste, der er tilbage at gøre, at sætte sig på sin plads og tage løbeskoene på for at starte det maraton, der venter foran dig, før du endelig kan krydse målstregen.

Hvis du vælger denne model sko og planlægger at bære dem uden sokker, skal du huske at studere sømmene på skoen, så du ikke bliver flov, efterhånden som kilometerne går, hvilket hurtigt kan blive et sandt mareridt for dig midt i begivenheden.
Vælg også din skostørrelse med omhu. Selv uden strømper er det tilrådeligt at tage mindst en størrelse større end din sædvanlige størrelse, da din fod vil hæve under anstrengelsen.

Hvorfor vælge en "klassisk" cykelsko til landevejskørsel?

Hvis du primært er landevejscyklist og kun deltager i triatlon lejlighedsvis for sjov, og du ikke nødvendigvis er på udkig efter absolut ydeevne, kan du spare penge ved at vælge dine traditionelle landevejscykelsko.

Ulempen er, at du mister - meget - tid, når det gælder overgange. Da klassiske cykelsko er stivere end triatlonsko, kan du ikke sætte dem på pedalerne på forhånd, så du er tvunget til at tage dem på i skifteområdet og skubbe cyklen med skoene på. Du vil ikke kunne løbe, da du ellers beskadiger dine klamper eller risikerer at glide.
Desuden bliver du tvunget til at tage sokker på, da cykelsko til landevejskørsel ikke er beregnet til at blive brugt uden sokker. Og fordi de er mindre godt ventileret, vil dine fødder - våde fra den netop overståede svømmetur - have sværere ved at tørre i skoen.

Hvilken type indlægssåler skal du vælge?

Hvad enten du vælger "klassiske" cykelsko til landevejscykling eller triatloncykelsko, kan du blandt de mange forskellige modeller, der findes, og afhængigt af dit budget, vælge mellem flere typer indlægssåler. De mest almindelige er kulstof- eller kompositsåler.

Såler af komposit findes for det meste på modeller i den lave eller mellemste ende af skalaen. Den er billigere, men også tungere, og den giver et tab af kraft, når du træder i pedalerne. På den anden side giver disse sko dig bedre komfort i det lange løb takket være deres øgede fleksibilitet.

Carbon-sålerne, der findes på modeller i den lidt højere ende, er meget stivere (og er derfor ikke nødvendigvis egnet til alle), men som følge heraf giver de cyklister og triatleter, der bruger dem, en bedre kraftoverførsel takket være denne ekstra stivhed. Desuden giver carbon såler mulighed for en meget lettere sko. Deres eneste ulempe er, at de kan forårsage opvarmning i buen.

Hvilken type klemme du skal vælge

På klassiske vejcykelsko vil du kunne finde forskellige typer af stramning: med velcroremme, med mikrometriske remme eller med et mikrometrisk knopsystem (BOA- stramning). Disse tre spændesystemer giver i rækkefølge stadig mere præcise indstillingsmuligheder. På en sko kan der være to til tre stramninger afhængigt af modellerne.
Læstesystemet (BOA) er uden tvivl det mest præcise, men også det hurtigste: det består af en nylon- eller ståltråd, der er viklet rundt om skiverne. Spændingen kan således justeres meget præcist.

cykelsko specielt til triatlon finder du som regel stramninger bestående af en til tre velcroremme, der således gør det muligt for foden at glide let ind i skoen. I modsætning til cykelsko til landevejscykling har remmene en tendens til at være indadgående i stedet for udadgående, så de er nemmere at stramme og justere under løbet.

Hvad koster et par cykel- eller triatlonsko?

Når du vælger dit udstyr, opstår spørgsmålet om budget uundgåeligt.

Hvis du vælger triatlon-specifikke sko, findes der nu et mangfold af modeller i forskellige materialer, med priser fra 50 € for den lave ende til over 300 € for de mest avancerede modeller.
Hvis du vælger vejcykelsko, vil budgettet være stort set det samme, med priser igen fra 50 € for den lave ende til over 300 € for topmodellerne. Hvis du køber et par cykelsko specielt til triatlon, sparer du ikke penge. Dette er mere en mulighed for hardcore cykelryttere og lejlighedsvise triatleter, som ønsker at more sig ved en triatlonbegivenhed uden at investere i en specifik cykelsko.

Nu har du alle nøglerne i hånden til at vælge dine triatloncykelsko. Nu mangler du bare at færdiggøre dit udstyr, inden du tager fat på triatlonløbene og, hvorfor ikke, Ironman.

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic