Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvordan vælger man en cykelhjelm til landevejen?

Flyverhjelmen er en uundværlig del af en cyklists udstyr. Den kan faktisk redde dit liv i tilfælde af et dårligt fald. Men for at sikre optimal beskyttelse skal hjelmen opfylde visse krav for at sikre optimal beskyttelse. Her er en kort guide til at vælge din hjelm til racercykler og køre sikkert.

Er det obligatorisk at bære en hjelm?

Siden marts 2017 skal børn under 12 år på cykler bruge hjelm, også når de er passagerer. Hvis denne regel ikke overholdes, risikerer den voksne, der ledsager barnet, en bøde i klasse 4 på 135 EUR. Det er derfor vigtigt at vælge en cykelhjelm til børn.

Over denne alder er det ikke obligatorisk at bære hjelm, men det anbefales alligevel at bære en cykelhjelm under alle omstændigheder, også når man skal hente brød 500 meter fra sit hjem, for ligesom i bilen sker der ofte ulykker på de korteste ruter omkring hjemmet på grund af manglende opmærksomhed.

Faktisk er hovedskader den hyppigste dødsårsag blandt cyklister, og det er bevist, at hjelmbrug er den mest effektive måde at beskytte hovedet på.

Hjelmens opbygning

Uanset model og anvendelse (vejhjelm, mountainbikehjelm, cykelhjelm osv.) består en hjelm generelt af 2 lag: en yderskal og en inderskal:

  • Den yderste skal har en beskyttende funktion: det er nemlig den, der først kommer i kontakt med asfalten i tilfælde af et fald. De anvendte materialer er generelt PVC (til hjelme på begynderniveau) og polycarbonat.
  • Hjelmens interne struktur er til for at absorbere og sprede chokbølgen. Det er normalt lavet af polystyren.
    Inde i hjelmen er der også komfortskum, der hjælper med at færdiggøre hjelmens pasform på kraniet og sikre rytterens komfort. Skummet absorberer også sved.

Den visir (kun på cykelhjelme med visir) hjælper med at beskytte øjnene mod sol, vejr og projektioner.


Den occipitale justering (på bagsiden af hovedet) gør det muligt for hjelmen at passe perfekt rundt om hovedet og sikre en perfekt pasform. Nogle modeller har også fordel af en vertikal justering.

Sidestropperne sikrer sammen med kinnestroppen, at hjelmen forbliver på plads i tilfælde af et fald.

Standarder, der skal kontrolleres

Alle hjelme skal opfylde den europæiske standard CE EN 1078. I Frankrig og i Europa er dette den eneste standard, der effektivt garanterer hjelmens beskyttelseskapacitet, uanset om det er en hjelm på begynderniveau eller en hjelm af høj kvalitet.

Ifølge de gældende regler skal andre angivelser også være synlige i hele hjelmens levetid på en etiket på hjelmens inderside:

  • Ce-mærkning;
  • Producentens navn og adresse;
  • Nummeret på standarden;
  • De forskellige hjelmmodeller

    En hjelm vælges i overensstemmelse med din praksis. Hjelme til landevejscykling og hjelme til mountainbike er nemlig ikke helt ens.

    Og hvis det kun er til landevejscykling, kan du finde hjelme, der er tilpasset hver praksis:

    • Klassisk cykelhjelm til alsidig kørsel med masser af ventilation for at forhindre overophedning;
    • Aerodynamisk hjelm, der gør det muligt for luften at glide bedre hen over hjelmoverfladen. Engang forbeholdt sprintere og tidskørere, men flere og flere cyklister bruger det på en alsidig måde for at forbedre deres præstationer uden at forsømme ventilationen;
    • Tidskørselshjelm, banehjelm eller triatlonhjelm med visir, hvor aerodynamikken er presset til det yderste for at give rytterne så lidt modstand i luften som muligt.

    Smag og farve

    Hvis du er tilbageholdende med at bære en hjelm, fordi du er bange for, at du ikke vil se godt ud, skal du vide, at hjelme nu er blevet et modetilbehør i sig selv som en del af et cykeltøj, og de fleste producenter tilbyder et væld af cykelhjelmdesigns, der passer til alle smagsløg. Nogle cykelhjelme kan endda tilpasses fuldt ud. Så der er ingen grund til at undvære.

    Hvordan du vælger en hjelm i din størrelse

    Det er godt at have en hjelm på. Men for at den kan yde optimal beskyttelse, skal den passe perfekt til dit hoved.

    For at gøre dette skal du måle din hovedomkreds ved at føre et målebånd rundt om hovedet, startende fra midten af panden: over øjenbrynene fortil og ved det mest udbulede niveau bagtil på kraniet, forbi over ørerne.

    Derefter skal du blot henvise til den størrelsesguide, der findes på produktbladene for de hjelme, du har valgt. Generelt fås cykelhjelme i to størrelser: 54-58 cm og 59-62 cm. Disse mål kan variere med et par centimeter fra den ene model til den anden.

    Hvordan du justerer din hjelm.

    Når hjelmen er sat på hovedet og korrekt justeret, bør den ikke bevæge sig, heller ikke når du vipper hovedet. For at tilpasse den bedst muligt til dit hoved, er her de justeringer, du skal foretage:

    • Du starter altid med at justere hjelmen med knappen på bagsiden af hjelmen (occipital justering). Løsn knappen så meget som muligt, før du tager hjelmen på, og juster den, indtil hjelmen ikke længere bevæger sig på dit hoved, uden at du kan mærke et trykpunkt.
    • Når denne første justering er foretaget, er det tid til at justere hjelmen med stropperne. Sidestropperne skal justeres, så de danner et Y under hvert af dine ører.
    • Den hagerem skal være strammet, så du kan få to fingre ind mellem remmen og din hage.
    • Nu sidder din hjelm godt fast.



    Hvis du tager en hue på under din hjelm om vinteren, skal du huske at justere hjelmstropperne.

    Hvordan du vedligeholder din hjelm.

    Med sved under træning kan en hjelm hurtigt lugte dårligt. Det er derfor nødvendigt at vedligeholde den regelmæssigt. Du skal blot bruge en blød svamp og lidt sæbevand og derefter lade den tørre i luften. Undgå at bruge rengøringsmidler eller lade den tørre i direkte sollys, da dette kan fremskynde ældningen.

    Desuden skal den opbevares tørt og væk fra lys. Dette skyldes, at vejrforhold (sol, varme, regn osv.) har indflydelse på hjelmens egenskaber.

    Hvornår skal du skifte din hjelm?

    Det anbefales at udskifte din hjelm hvert femte år for polycarbonatmodeller og hvert andet år for PVC-modeller.

    Men der kræves en fornyelse før tid i tilfælde af et fald. Hvis din hjelm har været udsat for et slag (selv om der ikke er synlige spor med det blotte øje), er den nemlig blevet svækket, og hvis du fortsætter med at bruge den, kan den være ineffektiv i tilfælde af et nyt fald.

    På samme måde bør hjelmen udskiftes hurtigst muligt, hvis der opstår en revne på den, eller hvis dens fastspænding er defekt.



    Nu er du takket være denne vejledning klar til at tage af sted og ride sikkert. Så hop i sadlen og nyd turen.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic