Favorit kategorier

Sådan vælger du dit vintertøj til mountainbike

Du er lige begyndt at køre mountainbike, og du spekulerer på, hvad du skal have på om vinteren for at holde aktiviteten i gang. Når du har fundet ud af hvordan du vælger dit mountainbiketøj, kan du læse vores guide til, hvordan du vælger det rigtige mountainbiketøj om vinteren.

Beskyttelse af kroppens ekstremiteter

Det er ingen hemmelighed, at om vinteren er kroppens ekstremiteter (hoved, hænder og fødder) mest følsomme over for kulde, fordi de er mest udsatte. Så det er de første steder, der skal isoleres mod kulden.

Vi kan miste op til 30 % af vores kropsvarme gennem hovedet. For at holde varmen under hjelmen kan du overveje at udstyre dig selv med en termisk hue (som beskytter kraniet, ørerne og panden på samme tid) i tilfælde af stærk kulde eller et termisk pandebånd (som kun beskytter panden og ørerne) i tilfælde af mindre stærk kulde.
På en cykel er nakkebåndet også et strategisk sted at beskytte mod kulde. Til dette formål findes der nakkebind, som kan bruges på forskellige måder: kun rundt om halsen, eller som du kan føre op over munden eller endda over næsen.

Den anden ekstremitet, der skal beskyttes, vedrører hænderne. Hvis du, afhængigt af din mountainbikedisciplin, er vant til at køre med lange handsker hele året rundt, skal du i vintermånederne bruge en termomodel. Nogle handskemodeller kan også være vind- eller vandtætte, men i begge tilfælde vil de fortsat være åndbare, så sved kan slippe ud. Disse termiske vinterhandsker giver dig således mulighed for at køre i meget kolde temperaturer, selv negative temperaturer, afhængigt af modellen. Hvis kulden er særlig intens, eller hvis du er af en kølig natur, kan du vælge silkeunderhandsker, som du kan tage på under dine termiske handsker.

Den tredje ekstremitet, der skal beskyttes, er fødderne. Hvem har aldrig haft den ubehagelige følelse af at have kolde tæer om vinteren?
Derfor skal du for det første vælge vintersko til mountainbike-cykler, som er varme og vandtætte, men samtidig åndbare, så sveden kan blive transporteret væk.
Du skal naturligvis supplere dette par sko med et par termosokker, som kan være effektive ned til -10 °C. Disse sokker, der er specielt beregnet til sportsudøvelse, holder dine fødder tørre takket være deres system, der tillader afledning af sved. Nogle modeller kan være vandtætte eller vindtætte og vil derfor kunne erstatte skoovertræk (som på den anden side er skoovertræk, der sættes over dine sko).

Få det rigtige udstyr til overkroppen

Når du har beskyttet dine ekstremiteter, er det tid til at beskytte din overkrop.
For at beskytte dig effektivt mod kulde om vinteren anbefales det, at du tager tre lag tøj på for at sikre perfekt temperaturregulering af din krop og samtidig holde den tør:

  • En teknisk underbeklædning;
  • En langærmet cykeltrøje;
  • En termisk jakke;

Den tekniske underbeklædning eller undertrøje er det første lag, der tages på, og den skal bæres meget tæt til kroppen for at forhindre varmetab. Med lange ærmer og lavet af et teknisk materiale holder den cyklistens krop tørre. Nogle modeller kan, afhængigt af det anvendte materiale, også skabe et varmebidrag.

Om vinteren bæres cykeltrøjen med lange ærmer. Formålet med dette andet lag er at isolere dig fra kulden udenfor og at holde på den varme, som din krop producerer, så du kan holde dig varm under din aktivitet. I tilfælde af moderat koldt vejr (efterår eller tidlig vinter) kan trøjen være nok som yderste lag kombineret med undertrøjen. Afhængigt af din mountainbike-træning (XC, enduro, DH) kan du finde trøjer, der sidder tæt til kroppen (som til landevejscykling) eller trøjer med en løs pasform, der letter dine bevægelser.

Det tredje og sidste lag er den termiske jakke. Denne beklædningsgenstand skal være både vandtæt (for at modstå fugt), vindtæt (for at forhindre luftindtrængning) og åndbar (for at transportere sved væk).
Som med trøjen kan den termiske jakke bæres tæt eller løsere. Afhængigt af hvor du kører, kan du finde modeller, der kan holde dig varm selv ved temperaturer under nul, så du kan køre varmt hele året rundt. Nogle jakker er endda designet til at være vandtætte, hvis du er dygtig til at køre i regnvejr.

For at køre varmt og tørt skal du også huske at tilpasse dit tøj til intensiteten af din indsats: Hvis du er overdækket og yder en intens indsats, vil selv det mest åndbare materiale ikke være nok til at fjerne al den sved, som din krop producerer.

Det rigtige udstyr til din underkrop

Pedaling varmer lårene op, så i modsætning til overkroppen er det ikke nødvendigt at tage flere lag tøj på. Det er tilrådeligt at starte din tur med en let kølig fornemmelse på lårene, da du ellers risikerer at blive overophedet i dine shorts, hvis du bliver for varm fra starten.

Om vinteren byttes de korte eller shorts ud med lange shorts eller mountainbike-bukser. Som med sommermodellerne er der shorts med og uden seler. Vinterwaders er tykkere og foret med et termisk materiale som f.eks. fleece for at holde lår og knæ varme. Der findes også modeller, der er designet i tekniske stoffer, som kan tilpasse sig forskellige situationer: vindtætte (til vindfyldte områder), vandtætte (til vinterture i regnvejr), som på trods af deres særlige karakteristika stadig giver mulighed for optimal afledning af sved.

Valget mellem lange shorts eller bukser afhænger af den mountainbike-disciplin, du dyrker.
I cross-country (XC) er shorts grundlæggende det samme som til landevejscykling. De er derfor tilpasset til kroppen. Nogle modeller er endda designet til mountainbike-cykling i temperaturer under nul grader takket være det anvendte materiale.
I enduro-, freeride- eller DH-cykler foretrækkes det generelt at bære mountainbike-bukser med en løsere pasform for at opnå komfort under cykelturen. Mountainbike-bukser er generelt udstyret med lommer og findes med eller uden integreret skind. Hvis du vælger en model uden, skal du tilføje en cykelundertrøje til at tage på under dine bukser, som du også kan bruge om sommeren under shorts.
Bukser til freeride eller DH er generelt lavet af stærkere materialer, der kan modstå elementerne og de mest krævende ryttere.

Som med shorts skal du vælge en behagelig model med en skumpolstring (skum eller gel), der er tilpasset til den type anstrengelse og længden af dine ture.
Ved også, at hvis der findes mænd modeller og kvinder modeller, er det for at tilpasse sig perfekt til anatomien af hver enkelt: det er derfor at foretrække at erhverve en model svarende til dit køn for at opnå den maksimale komfort.

Med vores guide har du ikke flere undskyldninger for ikke at tage din mountainbike med ud i vinterhalvåret. Hvad med at finde ud af, hvad mænds must-have mountainbiketøj og kvinders must-have mountainbiketøj er, eller hvordan du vælger mountainbiketøj til børn?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic