Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Tour de France

Tour de France er blandt de største cykelkonkurrencer i verden, men det er også en af de mest populære. Men hvad er hemmeligheden bag Grande Boucle?

Historien om Tour de France

Den første udgave af Tour de France fandt sted i 1903 på foranledning af Henri Desgrange og Géo Lefèvre for at øge salget af avisen L'Auto. Løbet finder sted hvert år på samme tidspunkt og har kun haft to afbrydelser, nemlig under Første og Anden Verdenskrig.

Hvad er Tour de France?

Tour de France er en etapecykelkonkurrence, der, som navnet antyder, går gennem de fleste af de franske regioner. I nogle år kan løbet også krydse andre grænselande.

Tour de France er sammen med Giro i Italien og Vuelta i Spanien et af de mest prestigefyldte etapeløb i verden.

Touren bringer de største internationale cykelhold til start og varer tre uger. Løbet er meget populært, og denne popularitet strækker sig langt ud over Frankrig, da det sendes i næsten 200 lande. Det er den tredje mest sete sportsbegivenhed i verden efter sommerens olympiske lege og VM i fodbold.

Hvem arrangerer Tour de France?

Tour de France er blevet arrangeret af Amaury Sport Organisation (ASO) siden grundlæggelsen i 1992. Det er et datterselskab af Amaury-pressegruppen, som bl.a. ejer avisen L'Equipe.

Ud over Tour de France og andre cykelløb som Paris-Nice og Paris-Roubaix arrangerer Amaury Sport Organisation også andre sportsbegivenheder som Dakar Rally og Paris Marathon.

Siden 2007 har Christian Prudhomme været direktør for Tour de France.

Klassificeringen og de karakteristiske trøjer

Vinderen af Tour de France afgøres ved målstregen i Paris på Champs Elysées efter tre ugers løb. Det er den rytter, der har samlet den mindste samlede tid i mål.

I løbet skal de ryttere, der fører de forskellige klassementer, bære flere tydelige trøjer:

• Den gule trøje bæres af den samlede leder;
  • Den prikkede trøje bæres af den førende i bjergklassementet;
  • Den grønne trøje bæres af den bedste sprinter;
  • Den hvide trøje bæres af den bedst placerede unge rytter under 25 år i det samlede klassement.
  • Hver dag uddeles Combativity Award af en jury, som belønner den mest kamplystne rytter på etapen, der vil bære en rød hagesmæk den følgende dag. Ved turens afslutning vælges der også en superkombativ.

Ud over den individuelle rangliste er der også en holdrangliste, som tager højde for den samlede tid for de tre bedste ryttere fra hvert hold ved målstregen.

Det er muligt for en rytter at være førende i mere end ét klassement, men så kan han eller hun kun bære én karakteristisk trøje under løbet. Under etaperne bæres disse trøjer således af den anden rytter i klassementet.

2020-udgaven af Tour de France

I 2020-udgaven af Tour de France blev rytteren Tadej Pogacar (UAE Emirates) kronet som vinder af begivenheden efter en spændende næstsidste tidskørselsetape, hvor han genvandt den gule trøje, som Primoz Roglic (Jumbo-Visma) havde båret i 11 etaper. Dermed blev han den næstyngste vinder af Tour de France.

Tadej Pogacar vandt også klassementerne for bedste unge rytter og bedste klatrer.

Sam Bennett (Deceuninck - Quick Step) vandt i mellemtiden klassementet for den bedste sprinter, og Movistar triumferede i holdklassementet.

Det var Guillaume Martin (Cofidis), som blev nummer 11, der sluttede som den første franskmand i dette 107. Tour de France.

De største vindere af Tour de France

Der er fire ryttere, der har vundet Tour de France fem gange: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain.
Christopher Froome, som stadig er aktiv, er den nærmeste på den rekord med fire Tour de France-sejre.

Raymond Poulidor er i mellemtiden kommet ind i franskmændenes hjerter for at have sluttet på podiet otte gange uden nogensinde at vinde en eneste udgave.

Etape du Tour

I 1993 gjorde ASO det muligt for mange cykelsportsfolk og cykelentusiaster at gøre deres drømme til virkelighed ved at skabe L'Etape du Tour, et løb, der giver ikke-professionelle cykelryttere fra hele verden mulighed for at konkurrere i løbet af et løb på samme rute som en rigtig Tour de France-etape.

Tour de France er blandt de største cykelkonkurrencer i verden, på linje med Olympiske Lege eller Verdensmesterskaberne i cykling.