Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Forstå alt om størrelsen af et cykelhjul

Det kan hurtigt blive en prøvelse at finde ud af størrelsen på et cykelhjul. Lad os se det i øjnene, det nuværende målesystem med dets tre standarder er et rod. Hvad betyder tallene på et cykeldæk? Hvordan fortolker du dem? Hvordan vælger du den rigtige størrelse blandt de forskellige typer cykelhjul uden at tage fejl? Det er på tide at gøre rent bord i denne uoverensstemmelse. Du kan tyde det med vores guide til cykelhjulstørrelser.

De nyttige standarder til at definere en cykelhjulstørrelse

For at forstå, hvordan det system, der bruges til at måle cykelhjulstørrelser, fungerer, skal vi se på de gældende standarder. Det er derfor, at tallene på cykeldækkets sidevægge er angivet. Troede du, at de var ubeskrivelige hieroglyffer fra oldtiden? Nej! Lad os se nærmere på det.

Den franske standard i millimeter

Den franske standard er baseret på tre kriterier:
dækkets udvendige diameter, udtrykt i mm;
bredden af det oppumpede dæk, udtrykt i mm;
fælgens indvendige diameter, udtrykt som et bogstav (A, B, C eller D).
En praktisk præcisering: den ydre diameter omfatter dækkets samlede højde, dvs. at afstanden mellem vulsttråden og slidbanen er inkluderet i målingen.
Her er et eksempel på en hjulstørrelse i henhold til den franske standard: 700 x 25C. Denne indskrift svarer til følgende dimensioner: 700 mm udvendig diameter, 25 mm bredde.
For at gøre tingene enkle afhænger bogstavernes betydning (og dermed dækkets indvendige diameter) af den ydre diameter:

Den franske standard bruges generelt til at henvise til hjulstørrelser for landevejs- og gruscykler.Den engelske standard i tommerDen engelske standard tager hensyn til to kriterier:
dækkets ydre diameter, udtrykt i tommer;
dækkets bredde, udtrykt i tommer.
Der er altså ingen bogstaver i det angelsaksiske målesystem.
Her er et eksempel på en hjulstørrelse i henhold til den britiske standard: 27.5 tommer x 2,35, hvilket svarer til en ydre diameter på 27,5 tommer og en dækbredde på 2,35 tommer.
Der kan være et tredje element i listen, som f.eks. dette: 26 x 1 1/8 x 1 1/2. I dette tilfælde er det andet tal dækhøjden og det sidste tal er bredden.
Den engelske standard er referencen til at definere størrelsen på ATV-, EAB-, mountainbike- og cykelfælge.Den internationale ETRTO-standardFor at skabe en vis form for sammenhæng i dette smukke rod er der heldigvis ETRTO-standarden (European Tyre and Rim Technical Organisation). Denne internationale ISO 5775-standard muliggør en vis harmonisering af standarder takket være en korrespondancetabel.
ETRTO-standarden beregner dimensionerne på et cykeldæk ud fra to kriterier:
dækkets bredde, udtrykt i mm;
fælgens indre diameter, udtrykt i mm.
Her er et eksempel på ETRTO-notationen: 26 x 622, for et dæk, der er 26 mm bredt og har en indre diameter på 622 mm.
Når man tager hensyn til fælgens indvendige diameter og ikke dækkets udvendige diameter, giver det en mere præcis måling, så dæk og fælge passer bedre sammen.
Dette er den universelle standard, du bør bruge, når du vælger din cykelhjulstørrelse, både til landevejs- og mountainbike-brug.FælgehøjdenVores størrelsesguide ser også på fælghøjden til landevejscykling:
Lavprofilhjul: fælghøjde under 30 mm til brug i bjergene med mange stigninger;
Middelprofilhjul: fælghøjde mellem 30 mm og 50 mm til aerodynamik;
Højprofilhjul: fælghøjde over 50 mm til tidskørsel eller sprint på fladt terræn.
Husk, at valget af hjul primært afhænger af størrelsen af hans cykelramme og dækfrihed.DækbreddeFør du vælger et dæk, bør du kontrollere bredden på dine fælge. En smal fælg vil ikke kunne rumme et for bredt dæk og omvendt. Igen er det ETRTO-standarden, der giver dig mulighed for at etablere en pålidelig overensstemmelse mellem dækbredde og fælgbredde.
Inden for landevejscykling fås dæk oftest i 23C, 25C og 28C. Et 25C-dæk er et ideelt kompromis for almindelige cyklister.De mest almindelige cykelhjulstørrelserDen populære 700C: til entusiaster af landevejs- og gruscykler. Det mest almindelige bogstav for denne størrelse er C, som svarer til en indvendig diameter på 622 mm.
28-tommer hjul: navnet på de dæk, der er monteret på trekkingcykler og bycykler til cykelturister.
29-tommer hjul: et bredere dæk dedikeret til mountainbike-entusiaster, der kører uden for de slagne veje.
Nu er du blevet ekspert i cykelhjulstørrelser! Efter teorien skal vi gå til praksis: Se på markeringen på dine cykeldæk og bestem den nøjagtige størrelse på dine hjul i henhold til de tre standarder. Det er op til dig!

  1. Hvordan afslører man et cykelhjul?
  2. Hvordan vælger man korrekt sin cykellås?
  3. Hvordan vælger du dine hjul til racercykler?
Hjul 650 Hjul 700
A 590 mm 642 mm
B 584 mm 635 mm
C 571 mm 622 mm
D 78-85 kg 587 mm

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic