Favorit kategorier
Top Start for Ekoï CRAZY DAYS! Optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Vores købsguide til at finde dine mountainbikesko

Hver specialitet har sine egne krav til cykeludstyr: det samme gælder for mountainbikesko. Er det nødvendigt at investere i specielt mountainbikeudstyr? All mountain, cross-country, enduro, downhill... Hvilken sko skal du vælge til hvilken disciplin? Hvad er kendetegnene ved en mountainbikesko? Ekoï tilbyder dig en komplet guide, der samler 7 købskriterier, der er undersøgt.

Bør du have særlige sko på, når du kører mountainbike?

Medmindre du kun bruger din mountainbike til at komme på arbejde, skal du lægge dine sneakers, tennissko og løbesko i skabet med det samme! Det anbefales ikke at cykle i såkaldte normale sko, da mountainbiking ikke er en sikker aktivitet. Alle cyklister er berørt: kongerne af styret såvel som lejlighedsvis praktiserende cyklister og endda begyndere.

Ja, sportssko, eller endnu værre, gadesko, er langt fra egnede til mountainbike-cykling. På grund af deres glatte, flade såler kan dine fødder skride ud ved for mange pedalslag, især hvis du kører i regnvejr. MTB-skoen hjælper således med at minimere risikoen for ulykker takket være bedre greb.

Ud over at give stabilitet giver det nogle interessante fordele at bruge en sko, der er designet specielt til terrænkørsel: Det gør det nemmere at træde i pedalerne, forbedrer mountainbikerens komfort og maksimerer præstationen. At investere i et par mountainbikesko er en rigtig god idé!

Hvor vi går ind på købskriterierne, skal du vide, at der ikke findes én mountainbikesko, men flere. Hvorfor? Med de teknologiske fremskridt, som cyklerne har budt på, er der i de seneste årtier opstået mange discipliner. Der er brug for specialudstyr til hver mountainbike-disciplin. Dette gælder selvfølgelig også for cykelsko.

Det er tilrådeligt at vælge en sko, hvis egenskaber gør det muligt for dig at udøve din foretrukne sportsaktivitet med glæde og sikkerhed: touring mountainbike, all mountain, cross-country (XC), downhill, enduro, freeride ...

1. Pedal-kompatibilitet

Det første kriterium i vores købsguide vedrører skoens kompatibilitet med pedalerne på din cykel. Disse to elementer er faktisk et uadskilleligt par.

Det første kriterium er skoens kompatibilitet med pedalerne

Når du køber sko, skal du sikre dig, at du kan bruge dem sammen med dine nuværende pedaler, ellers skal du købe et nyt sæt pedaler eller returnere dine sko. Mens nogle modeller er universelle, fungerer andre kun med en bestemt type pedal.

I mountainbike cykling har du tre kategorier af pedaler at vælge imellem:

  • Flette pedaler: Den flade overflade giver let plads til foden. Bare kom og sæt foden på og skub til for at komme videre. Drop de store tunge pedaler, der er monteret på mountainbikes på begynderniveau: her er der tale om lette modeller med pigge, der effektivt holder foden.
  • De automatiske pedaler: En kile, der er indlejret under sålen, fastgør mountainbikeskoen med pedalen. Mountainbikeren skal først tage skoen på, før han/hun begynder at træde i pedalerne. Auto pedaler giver dig mulighed for at udøve tryk, men også trækkraft for at øge hastigheden. I mountainbike cykling har klamperne normalt en 2-punkts fastgørelse, dvs. med to skruer. Der findes også modeller af mountainbike-sko med 4-punktsboring, der er kompatible med alle større mærker af pedaler (Shimano SPD, Time, Look osv.).
  • Automatiske pedaler med bur: Pedalerne har en platform, der omgiver og beskytter mekanismen, samtidig med at den giver en større pedalflade.

På grund af den manglende belastning, de giver, er flade pedaler velegnede til både begyndere og randonneurs og endurister. De er også ideelle til ryttere, der ønsker at udføre tricks frit og uden frygt for at falde.

Kagepedaler er særligt populære blandt freeridere og downhillere. De nyder godt af optimal stabilitet og kan løsne deres mountainbikesko, når banen og svingene ændrer sig. Et interessant kompromis for dem, der tøver mellem flade og automatiske pedaler.

Autopedalerne derimod bruges af cross-country-konkurrenter. Den effektforøgelse, som kombinationen af pres og træk giver, viser sig at være ikke ubetydelig i denne disciplin, der kombinerer hastighed, teknisk terræn og fysisk anstrengelse.

2. Ydersålen

Ydersålen på en mountainbikesko kan være fremstillet af forskellige materialer:

    • nylon;
    • glasfiber;
    • <polyamid;

Valget af ydersål afhænger af din mountainbikerprofil, men også af dit budget. Såler af 100 % kulstof er dyre modeller, mens såler af nylon er de mest overkommelige.

Er du en cross-country entusiast, og elsker du at afprøve dine kørefærdigheder i konkurrence? Vælg carbon såler (eller carbonkomposit og carbonindlæg). De er ekstremt stive og begrænser energitabet mest muligt og giver fremragende kraftoverførsel. Desuden er dette materiale let, hvilket er meget efterspurgt i langrendsløb, hvor hvert gram tæller. En Mountainbike XC-sko med en glasfiberforstærket polyamidsål vil også være en god allieret, når du stræber efter ydeevne.

Bruger du din all mountainbike til vandreture? komfort er din prioritet. Husk, at du ofte vil være tvunget til at sætte foden ned eller endda gå på nogle meget tekniske strækninger. Vælg derfor mountainbikesko med en blød gummisål (f.eks. Vibram), der er udstyret med klamper, så du ikke glider.

Elsker du spændingen ved at køre downhill og freeride? Vælg flade såler med crampons for at få et godt greb om pedalen og for at komme ned ad bakkerne, mens du forbliver stabil.

Indersålen er det bedste valg

Som skoens indersål er den også vigtig. Den skal være ergonomisk for at give dig maksimal komfort. På markedet finder du anatomiske indlægssåler, der følger fodens naturlige morfologi ved at følge dens konturer til perfektion. For endnu mere fornøjelse, når du sidder i sadlen!

3. Graden af fodbeskyttelse

Det tredje købskriterium vedrører skoens beskyttende ydre.

Når du kører mountainbike, skal du køre på rockede stier, der er fyldt med forhindringer. Derfor er det ikke ualmindeligt, at dine fødder bliver ramt af stenkast. Derfor er det vigtigt, at din mountainbike-sko har en solid modstandsdygtighed.

I modsætning til en cykelsko til landevejscykler er offroad-modeller konsolideret flere steder:

  • Skoens forside er udstyret med en stenbeskyttelse i tilfælde af stød;
  • Hjulet er forstærket for at beskytte det mod friktion og stød;
  • Sålens sidevægge er befæstet.

Denne funktion er fælles for alle mountainbikediscipliner, med forskellige grader af beskyttelse afhængigt af eksponeringen for stød. Mens langrendssko er lave for at gøre dem lette, er enduro-modellerne mellemhøje eller endda høje for at skåne malleolus.

4. Termisk komfort

Et par cykelsko vælges også efter de klimatiske forhold, som du planlægger at cykle i. Husk på, at fødderne spiller en vigtig rolle i kroppens reguleringsproces, både sommer og vinter.

I den varme årstid er det målet at begrænse følelsen af varme. Mountainbikesko til sommer er designet i tekniske materialer til dette formål. Den er fremstillet af atmende stof, der effektivt transporterer sved væk, og har en perforeret membran for optimal ventilation. Nogle sko er undertiden udstyret med et for med antibakterielle, antistatiske og helbredende egenskaber. Et ægte plus for dine fødders velvære!

Når temperaturerne falder, er udfordringen dobbelt: Du skal holde dine lemmer varme og samtidig lade dem ånde. Så hvis du planlægger at tage ud på mountainbike om efteråret eller vinteren, anbefaler vi, at du køber et par specielle sko til isolering af dine fødder mod kulden, som Ekoï Winter Evo MTB Sko. Denne vandtætte model giver dig desuden mulighed for at køre i regnvejr og samtidig holde dine fødder tørre.

5. Stramningssystemet

Mens det kan virke mindre afgørende end de foregående, fortjener dette købskriterium ikke desto mindre din fulde opmærksomhed. Ja, en god fodstøtte er vigtig i mountainbike-cykling, især i ekstreme discipliner eller for at forbedre pedaleriets effektivitet.

På markedet findes der fire måder at lukke mountainbikeskoen på:

  • Snøresystemet: traditionelle snørebånd, der foretrækkes af enduro- og downhilleryttere, giver mere komfort til rytteren, men mindre præcision i tilspændingen;
  • Velcro- eller skrabelister: Disse stropper, der er meget udbredte i cykelverdenen, giver dig mulighed for at justere fodens støtte. Mudderstænk, der er hyppige ved mountainbike-cykling, mindsker dog deres effektivitet.
  • Mikrometriske stropper: Disse stropper, der ofte kombineres med en eller flere velcrobånd, giver mulighed for justering på millimeterniveau, hvilket sker hak for hak.
  • mikrometriske spænder eller knapper: et meget præcist, hurtigt og nemt system til fastspænding af høj kvalitet, men det er dog det dyreste af alle.

OBS, at lukketypen kan blande flere klemmer for at give brugeren flere fordele.

6. Størrelsen på mountainbikeskoen

Det er afgørende at vælge en sko, der passer.

Hvis du vælger en for lille model, vil dine fødder blive presset sammen, og dine tæer vil blive krøllet sammen og klemt mod spidsen af skoen. Resultatet: De vil sandsynligvis ende med at blive dumme på grund af dårlig cirkulation og give dig smerter under og efter cykelturen.

Omvendt, hvis du køber et par for store sko, vil du flyde i dine sko. Dine fødder vil glide frem og tilbage med hvert pedalslag, og der kan dannes blister af den gentagne friktion.

Løsningen er, at du skal købe et par for store sko

Løsningen, du kender den: Vælg den rigtige størrelse! Men hvordan sikrer du dig, at du ikke begår en fejl, inden du bestiller?

Løsningen er at vælge den rigtige størrelse

Hvis du ikke har mulighed for at prøve skoene i butikken, skal du først starte med at måle din fod ved at følge disse få trin:

  • placer et tomt ark papir på gulvet mod en væg;
  • Sæt foden på lagenet med hælen solidt på væggen;
  • Tegn en streg ved din længste tå;
  • måler med en lineal afstanden mellem kanten af arket og linjen.

Næst skal du se producentens størrelsesguide. Generelt fås MTB-sko til kvinder fra 37 til 41 og MTB-sko til mænd fra 39 til 48. Der findes også modeller, der er velegnede til børnefødder.

Har du lagt mærke til, at din venstre eller højre fod er længere? Det er ofte tilfældet: behold den større måling. Hvis du falder mellem to størrelser, skal du vælge den størrelse, der ligger over.

Vil du opdage, at din venstre eller højre fod er længere?

7. Modellens æstetik

Her kommer vi til det sidste kriterium i denne købsguide, og ikke det mindste: udseendet på din mountainbikesko. Vi er enige: æstetisk eller ej, så får dine sko dig ikke til at løbe bedre eller hurtigere. Du bliver ikke en erfaren cykelrytter, fordi du har pæne cykelsko på. Den er dog en integreret del af en cyklists udstyr. Hvis du er følsom over for det, er dette din mulighed for at få dit designfix!

Gode nyheder, der er noget for enhver smag: sobert og elegant design, trendy og moderne modeller, mørke, lyse eller fluorescerende nuancer, blank finish, kamæleon-look ... Du har et stort udvalg.

Det er endda muligt at tilpasse dine mountainbikesko med dit navn og efter din smag!

Nu ved du, hvilke sko du skal vælge til mountainbiking. Hvis du ikke allerede har gjort det, er det tid til at købe resten af dit cykeludstyr, nemlig cykelhjelm, mountainbike-tøj og tilbehør!"

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

Se også vores indkøbsguide til dine handsker og Mountainbike-briller.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic