Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Alt, hvad du skal vide for at vælge dine ATV-dæk

Vil du gerne udstyre din Mountainbike med et par nye dæk? Ved du ikke, hvordan du skal vælge dem blandt de mange forskellige tilbud? Godt nyt: Vi vil hjælpe dig med at se mere klart i dette virvar. Dæk er af afgørende betydning, men ofte uventet, da de forbinder dig direkte med jorden og garanterer din sikkerhed. De påvirker både vejgreb og bremsning samt mobilitet, ydeevne og komfort. Rundt om de ting, du skal vide for at vælge dine mountainbike-dæk korrekt!

Informationerne, der står på ATV-dækket

Der er forskellige markeringer på flankerne på ATV-dæk. De giver oplysninger om dækkets dimensioner.

Se nærmere på dit dæk og find en størrelse som 27,5 x 1,95. Disse tal er udtrykt i tommer. Den første gruppe af tal (i dette eksempel 27,5) repræsenterer hjulets diameter. Inden for mountainbikecykling er hjulstørrelserne for voksne 26 tommer, 27,5 tommer og 29 tommer. Det andet tal (her 1,95) er dækbredden, også kaldet dæksektionen, og det ligger oftest mellem 1,40 og 2,60 tommer.

Disse værdier er langt fra universelle og varierer fra brand til brand. Heldigvis giver ETRTO-standarden (European Tyre and Rim Technical Organisation) værdifulde supplerende oplysninger. ETRTO-dimensionen angiver faktisk dækkets bredde og fælgens indvendige diameter i millimeter. Disse oplysninger er påtrykt på mountainbike-dæk og kontrolleres af alle producenter. Det er helt sikkert mere praktisk at finde rundt!"

Bestanddelene i et mountainbike-dæk

Mountainbike-dæk består af flere komponenter, som du skal kende for at kunne vælge dem korrekt:

  • Den skrog er en vævning af bomulds- eller nylontråde, der er mere eller mindre fleksible og påvirker dækkets evne til at deformere sig. Den anvendte mængde tråd angives i TPI. Særligt fleksible karkasser, der er karakteristiske for high-end dæk, har en værdi på over 100 TPI.

  • Den snor er et amalgam af gummi og kemiske ingredienser, der omslutter huset.

  • perlerne er de to bøjler, der holder dækket mod fælgen. De stive perler er beregnet til ekstrem praksis (freeride, DH, trial), mens de bløde perler, der er lettere, findes på premium-dæk.

  • Den blanding sikrer, at dækket er vandtæt, og dets hårdhed måles i Shore A. En høj hårdhed, over 60A, betyder et rullende dæk og ydeevne. Tværtimod giver en blød gummi mere greb og greb.

Dækstifter

I modsætning til dækkene på en landevejscykel er mountainbike-dæk ikke glatte, men har dæk med dupper i forskellige størrelser. En vigtig egenskab, der giver godt greb, når du står over for de forskellige terræner, du kører på. Stolpeinddelingen afhænger, ligesom dæksektionen, af den disciplin, der udøves, samt af den type overflade, der undersøges.

I cross-country mountainbike cykling har dækkene lidt volumen og tynde, tætte lugs, hvis banen er rullende, til et tværsnit på mellem 1,90 og 2,15 tommer. I modsætning hertil kræver en stenet XC-bane mere relief for at maksimere grebet.

Allmountain-, enduro- og touringdæk til mountainbikes fokuserer på alsidighed med moderat og accentueret krampe og bredere og smallere sektioner.

Freeride- og downhillryttere vil vælge 2,35- til 2,50-tommers dæk med store lugs for at give optimalt greb.

Hvis du planlægger at køre på mudret underlag, skal du vælge dæk med en lav, men udpræget spiktæthed. Målet er at undgå at glide ud i mudderet.

Målet er at undgå at glide ud i mudderet

Det er almindeligt at udstyre for- og baghjul med forskellige dæk, da de ikke har samme funktion. Forhjulet giver styring og vejgreb i sving med store sidestolper. Baghjulet har aggressive slidbaner for at forbedre trækket.

Monteringstypen

Der findes flere teknologier til montering af et mountainbike-dæk:

  • Tubetype dæk: De bruges på den klassiske måde med en slange og er perfekt egnet til fritids- eller lavt engagement.

  • Tubeless dæk: de begrænser risikoen for punktering ved afklemning, da der ikke er nogen inderslange i denne samling.

  • Tubeless ready-dæk: De er mere fleksible og lettere end den tubeless-version og kan også monteres tubeless, forudsat at der sprøjtes en forebyggende væske ind for at sikre deres vandtæthed.

Valg af mountainbike-dæk: hvilket tryk?

Dynamikken i et ATV-dæk er relateret til det lufttryk, som det indeholder. Det er derfor op til dig at regulere dette tryk i forhold til dine dæk, dine forventninger og dit foretrukne terræn.

Det anbefalede tryk er normalt angivet på dækkenes sidevægge. Generelt skal du huske, at jo smallere dit dæk er, jo mere luft skal det have. Pas dog på med overfyldning: Det forbedrer ydeevnen, men det mindsker også grebet og komforten. Tøv ikke med at tømme dine dæk en smule, hvis du ønsker bedre vejgreb.

Nu da mountainbike-dæk ikke har nogen hemmeligheder for dig: Hvad med at finde ud af, hvordan du vælger din mountainbike? Om det er en halvstærk eller all-suspension mountainbike, det vigtigste er at vælge en mountainbike, der passer!

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic