Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvordan vælger du dine sko til gruscykler?

Til hver specialitet sine krav til cykeludstyr: grusskoene er ingen undtagelse fra reglen, eller næsten. Er det nødvendigt at vælge et specielt grusudstyr? Hvad er kendetegnene? Grussko, landevejs- eller mountainbike, valget afhænger først og fremmest af din træning... og dine pedaler. Vi gør status over gruscykelsko.

Kan man bruge normale sko i grus?

Ja og nej! Nu er du godt på vej, ikke sandt?

Du skal vide, at gravel er en hybriddisciplin, der trækker på hele cykelsportens verden, herunder landevej, mountainbike og cyklecross. Idéen er at cykle på eventyr, hvor du varierer fornøjelserne i takt med terrænets rytme. Så der er lige så mange mulige metoder i grus som der er ryttere.

Nogle ryttere vil foretrække at cykle hovedsageligt på asfalt, mens de tager små sideveje. Andre vil søge ud på mere tekniske spor, a la cross-country, eller vælge at bruge deres gruscykel til at komme rundt i byen. Rejseelskere vil i mellemtiden gå på opdagelse i regioner og lande.

Bag et grusstyr har du friheden til at køre hvorhen du vil, som du vil. En klassisk sportssko kan være velegnet til dette... men også uegnet! Det afhænger virkelig af, hvordan du bruger din gruscykel.

Medmindre du kun cykler for at få brød eller for at komme på arbejde, anbefales det, at du køber et par cykelsko.

Hvad er kravene til en grussko?

Cykelverdenen er ved at tilpasse sig grus-trenden! Flere producenter har tilføjet et udvalg af sko specielt til grus til deres katalog. Disse specifikke modeller er i overensstemmelse med en filosofi, som er kært for grusere: en multipurpose sko og en komfortabel pasform. Du skal dog være opmærksom på, at en mountainbike eller et par landevejscykler kan være mere passende afhængigt af din rute.

I grus er du nødt til at stige op af sadlen, uanset om det er for at køre tekniske bjergstrækninger, for at holde frokostpauser eller bare for at se landet. Især hvis du har planer om at cykle rundt!

De såkaldte grussko ligner derfor MTB-modeller. De har bl.a. følgende egenskaber:

  • en sål, der hverken er for blød eller for stiv;
  • en god fodbeskyttelse;
  • Et livsstilsdesign i overensstemmelse med grus stil;
  • En let til- og frakobling ved pedalerne.

Ja, dit valg af sko hænger sammen med dit valg af pedaler!

Sådan vælger du dine pedaler til grus

Det er umuligt at tale om cykelsko uden at komme ind på pedalerne. I grus, ligesom i alle andre cykeldiscipliner, er skoene tæt forbundet med cykelens pedaler.

Du kan vælge mellem tre typer pedaler til dit grus:

  • Flatpedaler: Dette er de traditionelle pedaler, der findes på de fleste cykler, og som normalt bruges af begyndere, lejlighedsvise cyklister og cykelryttere. De er forbeholdt fritidsbrug og byrejser. Nogle cykelryttere finder dem også nyttige med eller uden strap-on footpegs.
  • Automatiske pedaler: De er beregnet til mountainbikere og landevejscyklister, og klip-pedalerne gør det muligt at forbinde foden og pedalen, hvilket giver en bedre ydeevne. En klampen, der er placeret under grusskoen, klikkes fast i pedalens fastgørelsessystem. De kræver et minimum af træning for at lære at tage skoen af uden betænkeligheder.
  • Kombinationspedaler: De kombinerer fordelene ved de to foregående modeller med en side til sko med klamper og en flad side til almindelige sko. De er praktiske og alsidige, hvilket vil glæde grusentusiaster.

Mere end en grussko er det derfor en pedal/sko parring, som du skal vælge. Du kan forestille dig: dette valg afhænger først og fremmest af din grusprofil!

Hvilken sko til hvilken brug?

Det er ikke alle ryttere, der har de samme forventninger til grus: bybrug, fritidsbrug eller sportsbrug, langrend i bjergrige områder eller søger ydeevne på landevejen... Der findes mange cykelsko til disse formål.

Du har en profil, der er rettet mod cykelture og bikepacking: Vælg et par flade pedaler/sportssko eller blandede pedaler/MTB-sko (mountainbike). Sidstnævnte mulighed giver bedre modstand over tid og en betydelig energiforøgelse, når du kører med kilen på siden.

For at undgå kolde fødder under dit cykeleventyr kan du tjekke Ekoï Winter Evo MTB Sko. Et komfortabelt, holdbart og SPD-pedalkompatibelt par.

Du har en XC mountainbike-profil: en MTB-sko vil få mest muligt ud af dit grus. Såler med klamper er vigtige for at give dig et godt greb. Greb er nødvendigt for at køre ned ad ustabile bjergskråninger og mudrede skovstier. Desuden kan du nemt træde på jorden takket være de forsænkede kiler.

Denne model af Ekoï XC Evo mountainbikesko er beskyttende og robust og vil behage dig med sin forstærkede stenbeskyttelse foran og hæl.

Du har en vejcykelprofil: Vejcykelsko er stadig den bedste løsning til grusoplevelsen uden at gå på kompromis med ydeevnen. Har du planer om at krydre dine ture med et par offroad-ekspeditioner, men asfalt er stadig dit foretrukne underlag? Det bør ikke være noget problem, at du ikke kan gå på grund af de udstående kiler. En ulempe, der i høj grad opvejes af den kraftoverførsel, som sålernes stivhed giver.

Vælg en åndbar, let og vandafvisende model som Ekoï Strada Cristal Evo2-sko til grusridning i al slags vejr.

Sådan passer du dine cykelsko til gruscykler korrekt.

Der findes forskellige spændesystemer på grussko:

  • Snørebånd;
  • Kvelcro- eller kradsbånd;
  • de mikrometriske stropper;
  • de mikrometriske spænder eller knurls;

Afhængigt af modellen kan lukningsmetoden kombinere flere typer tilspænding for at opnå større hastighed og effektivitet.

Den rigtige pasform giver optimal støtte til din fod, mens du træder i pedalerne. Sørg for, at du strammer justeringsremmene eller skiverne korrekt, uden at det føles, som om du trykker dem sammen. Du skal føle dig godt tilpas i dine cykelsko og kunne vrikke med tæerne. Hælen bør ikke bevæge sig.

Fødderne har også en tendens til at svulme op, når dagen går. Så undgå om muligt at afprøve dine fremtidige grussko om morgenen og foretrækker en tilpasning om eftermiddagen. Hvis din fod ikke glider frem og tilbage, når du træder i pedalerne, er det et godt tegn!

Har du fundet den rigtige sko til dig? Nu skal du bare vælge din graveltrøje, din gravelhjelm og dine gravelhandsker, inden du sætter dig i sadlen!"

#ekoi
Brug #ekoi og tag @ekoicycling på dine fotos for en chance for at blive vist.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic