Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvad er en cykeltidskørsel?

Tidskørsel (CLM) er en cykelbegivenhed, der er særligt krævende. På landevejen eller banen er der kun ét kodeord: at slå dine modstandere på uret. Hvad er varianterne af CLM? Kan du køre på en klassisk racercykel? Lad os tage et kig på tidskørselscykling, den disciplin, der trodser aerodynamikkens love.

KLM i landevejscykling

I landevejscykling kører rytterne på skift på en tidsbestemt bane. Vinderen af løbet er den rytter med den hurtigste tid. Arrangementerne afvikles som enkeltpersoner, men også som hold, selv om det er mere sjældent i dag.

Medmindre det foregår på hold, er tidskørsel en soloøvelse, hvor cyklisten konstant er udsat for vinden. Umuligt for ham at udnytte pelotonet til at søge ly for luften og minimere sit energiforbrug.

Denne løbsform, hvor gennemsnitshastigheden kan overstige 50 km/t, kræver ekstraordinære fysiske evner, specifik træning og en tidskørselscykel.

Bemærk, at cykelløbet i en triatlon ligner en tidskørsel, når det er forbudt at trække, hvilket det er i de fleste tilfælde.

Tidskørselscykling: aerodynamik først

Tidskørselskonkurrencer betyder, at du skal have en cykel, der er designet specielt til denne sport.

Disse rammer er tungere og betydeligt mere stive end traditionelle landevejscykler. Tidskørselscyklerne, der er profileret til løb, har en tilbagelænet position på forlængerne. De hjælper med at optimere aerodynamikken og ydeevnen til at dele luften.

Cyklisterne kan vælge mellem forskellige hjulpar afhængigt af banens karakteristika:

  • en lav fælg til bakkestigninger;
  • en højprofilfælg for at spare kinetisk energi;
  • et linset hjul (fuldt) i fravær af vind for de mest erfarne.

Rytterens udstyr suppleres med en aerohjelm og en tidskørselsdragt.

Individuelle tidskørsler

De enkelte CLM-varianter findes i to typer af racer:

  • den individuelle tidskørsel;
  • tidskørsel op ad bakke;

Det første CLM-format anvendes under visse etapeløb, såsom Tour de France, Vueltaen eller Giro. Starten på etapeløb består ofte af en kort tidskørsel. Dette kaldes en prolog.

Den individuelle tidskørsel er også til stede ved Cverdensmesterskaberne i landevejscykling og de olympiske lege. Tidligere har Grand Prix des Nations samlet de største navne i sporten.

Hillclimb-formatet er intet andet end en modkørsel, der finder sted på en enkel stigning, f.eks. Mont Ventoux eller Alpe d'Huez.

Mandskabstidskørsler

Ved holdtidskørsler konkurrerer syv til otte ryttere over en given distance. I denne variant kører cyklisterne sammen og har lov til at køre i stafet. Den tid, der tages i betragtning ved den endelige klassificering, er den tid, som den femte atlet, der passerer målstregen, har opnået.

Men holdtidskørsel var tidligere en olympisk disciplin og var en ikonisk begivenhed i Tour de France. Den er nu ikke længere med i Touren.

Et andet team CLM-format: herreræset. Den køres i par bestående af en ung cyklist, lanceren, og en ældre rytter, gentleman. Det er herremandens ankomst, der udløser tidens afslutning.

Banen CLM

Når vi taler om tidskørsel i cykling, tænker vi naturligvis på de spektakulære baneløb. Disciplinen foregår indendørs, i en velodrom, med det samme princip: at få den bedst mulige tid.

Der er seks tidskørsler på seks baner:

  • Kilometer, 1000 meter tidskørsel for mænd, stående start;
  • 500-meter, 500-meter tidskørsel for kvinder, stående start;
  • 200 meter dash, rullende start med to til tre løbeomgange;
  • det individuelle forfølgelsesløb, hvor to ryttere konkurrerer mod hinanden på banen: den rytter, der indhenter sin modstander eller sætter den hurtigste tid over den definerede distance, kåres som vinder;
  • holdforfølgelsen;
  • Hurrekorden: en reel udfordring, hvor det gælder om at tilbagelægge den længste distance på en time (den nuværende rekord på 55,089 km indehaves af belgieren Victor Campenaerts).

Franske rekorder i tidskørsel i cykling

De franske specialister i tidskørsel:

  • Jacques Anquetil: indehaver af timerekorden, rekord med 9 Grand Prix des Nations, 11 sejre i tidskørsel i Tour de France;
  • Bernard Hinault: rekord på 19 tidskørselssejre i Touren, 5 Grand Prix des Nations;
  • Jeannie Longo, firedobbelt verdensmester i tidskørsel;
  • François Pervis: Rekordholder i kilometertidskørsel.

Tidsforsøget har nu ingen hemmeligheder for dig! Hvad med at få mere at vide om stage-løb eller hovedbegivenhederne for mountainbike-cykler?

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic