Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Alt, hvad du skal vide for at komme i gang med at cykle under de bedste forhold

Hvordan kunne du tænke dig at begynde at cykle? Tillykke med det! Cykling er en fantastisk sport, der findes i mange forskellige varianter. Et virkeligt sundhedsmæssigt aktiv for at holde sig i form eller udvikle sig til konkurrence. Uanset om det er en racercykel, mountainbike, gruscykel, bane eller triatlon, vil du helt sikkert finde din lykke.

Hvad er landevejscykling?

Radcykling Radcykling er en sport, der dyrkes på asfalt. Med flere personer eller alene er landevejscykling ideel til at krydse de asfalterede veje i dit område. At begynde at cykle på landevej er at åbne sig for en ægte følelse af frihed! Men det er også en krævende disciplin, når man er på udkig efter præstationer.

Udstyr til landevejscyklister

Træning af denne type cykling kræver meget specifikt udstyr. Vi begynder med road bike. Troede du, at du skulle cykle på din gode gamle cykel på fortovet? Glem den idé hurtigt! Hvis du aldrig har set en racercykel, bliver du måske overrasket...
En racercykel har nogle særlige egenskaber:
Lethed: et nøglekriterium for at give cyklisten mulighed for at køre hurtigere og hurtigere og længere og længere (ca. 8 kg for cykler i mellemklassen);
Et racerstyr: på racercykler er styret buet for at give bedre aerodynamik;
tynde dæk: I modsætning til de store, takkede dæk på mountainbikes er landevejscykeldæk mere spidse;
auto pedaler til at rumme landevejscykelsko, der kan klikkes på for at forbedre ydeevnen, når man træder i pedalerne.
Til deres første cykel bør begyndere måske vælge en aluminiumsramme, før de investerer i en carbonramme for at spare vægt. Bemærk, at der også findes tidskørselscykler, der er specielt designet til dette formål. Producenterne tilbyder børnecykelmodeller til unge, der ønsker at opdage denne sport.
For at begynde at cykle skal du have et komplet cykeltøj:
en åndbar meshtrøje med baglommer til optankning;
behagelige shorts med dæmpning;
en termisk jakke til vinteren;
handsker med gelpuder;
beskyttelsesbriller;
cykelbriller;
cykelsko med kiler til landevejen.
Du skal også vælge en cykelhjelm, som er vigtig for sikker kørsel. Der findes flere typer hjelme, herunder aerohjelmen i form af en dråbe til erfarne cyklister. Det vigtigste at huske er, at hjelmen skal passe perfekt til din hovedstørrelse.

Træning på landevejscykel

For at gøre hurtige fremskridt på en racercykel er der intet andet valg end at træne. Jep, du skal, som man siger, spise nogle kilometer. Dette er bestemt ikke en elegant formel, men den har den fordel, at den opsummerer situationen godt.
Sigt efter en tur om ugen, og tøv ikke med at tilmelde dig en cykelklub for at motivere dig selv og træne i en gruppe i en venlig atmosfære. Tag det lidt ad gangen, og gør dine ture længere, efterhånden som du kommer videre. Når du træner, må du ikke glemme at varme op!
Variér sessionerne:
lange ture for at arbejde med udholdenhed;
split træning med højintensive anstrengelser afbrudt af restitutionsfaser for at øge din maksimale aerobe effekt (MAP);
hjemmetræner-sessioner på regnvejrsdage (en anordning til træning derhjemme);
ture i ujævnt terræn.
Når du kender din maksimale puls, kan du bedre kalibrere din træning takket være tærskelværdierne, især når du arbejder ved den anaerobe tærskel.
En god træning er også ledsaget af restitutionsperioder, der undgår overtræthed i din krop. Husk på, at nøglen til succes ligger i konsekvens.
Et godt råd: sæt dig realistiske mål for at holde dig selv motiveret. Og gør dig selv glad!

Konkurrencer i landevejscykling

Hvordan kunne du tænke dig at begynde at cykle? En hurtig rundtur til de mest prestigefyldte cykelløb på landevej er på sin plads:
etapeløb, der finder sted over flere dage: det berømte Tour de France, Tour of Italy (Giro) og Tour of Spain (Vuelta);
klassikere, endagsløb: de flamske klassikere, Ardennerklassikere, semi-klassikere (Paris-Camembert eller Tro Bro Leon) og det berømte Milano-San Remo;
individuelle eller holdtidskørsler, der har været repræsenteret ved De Olympiske Lege siden 1996, hvor cyklisterne skiftes til at køre på en given bane;
cirkelløb ved De Olympiske Lege eller verdensmesterskaber;
kriterierne, der oftest afholdes i byer over ret korte distancer.

Hvordan man begynder at køre mountainbike

Mens landevejscyklister er på jagt efter glatte, uplettede asfaltveje, flygter mountainbikere fra de asfalterede veje for at finde et ujævnt terræn dybt inde i vildmarken. I skoven, i bjergene eller på landet er mountainbike en særlig tilgængelig sport til udendørs sjov. Er du klar til at vide alt om mountainbiking? Så er vi klar!

De forskellige discipliner inden for mountainbiking

Hvor du sætter dig op på din mountainbike for første gang, skal du tage dig tid til at lære om de forskellige discipliner, der er forbundet med mountainbike.
Cross-country (XC): den eneste mountainbike-disciplin, der er repræsenteret ved de olympiske lege! Mountainbikere bevæger sig så hurtigt som muligt over teknisk terræn med udfordrende bump og stejle nedkørsler.
Downhill mountainbike: Som navnet antyder, består sporten af et par minutters nedkørsel på en bjergbane. Virtuoserne ved styret kører i fuld fart trods kurver og forhindringer i gennemsnit 40 km/t med en topfart på 80 km/t!
Enduro MTB: en disciplin, der ligner downhill MTB, men med en længere varighed, en mere omfattende rute og en begrænset genkendelse af banen på en begrænset tid.
Four-cross (4X): et løb på en lukket bane med skiftevis bump og tekniske sektioner, svarende til en BMX-bane.
Der er stadig andre discipliner, der vinder i popularitet: dirt MTB, freeride MTB, slopestyle...

Udstyret til mountainbiking skal vælges

For at dyrke mountainbike skal du bruge en cykel, der er tilpasset den disciplin, du ønsker at udforske. Generelt vil din mountainbike have følgende egenskaber:
en affjedret forgaffel til at afbøde stød;
brede, tandede dæk for et godt greb;
et holdbart og derfor relativt tungt stel.
Hvis du har lyst til at få et lille boost til dine offroad-ture, kan du vælge en mountainbike-cykel med el-assistance (EAB).
For at komme i gang med at cykle under gode forhold skal du sørge for at vælge et stel i din størrelse og indstille din nye maskine korrekt (sædehøjde, hældning, forgaffel osv.).
Når det gælder udstyr, er beskyttelse nøgleordet. Et par handsker er vigtige for at beskytte dine hænder mod friktion og vibrationer eller i tilfælde af et fald. Beskyt dine øjne mod solen og projektioner med et par briller. Vælg en hjelm med visir og en omsluttende form eller endda en helhjelm til ekstrem træning. Tøv ikke med at udstyre dig selv med albuebeskyttere og knæbeskyttere, som ved rulleskøjteløb! Med hensyn til tøj er det generelt lidt løsere end til landevejscykling. Endelig skal du bruge specielle mountainbike-sko, hvis du bruger klip-pedaler.

Mountainbike-træning

Ligesom ved landevejscykling har du brug for træning for at tæmme de ujævne stier!
Her er nogle tips, som du kan bruge, når du begynder at cykle mountainbike:
Vælg nemme, lavteknologiske ruter
for at få tid til at vænne dig til de nye fornemmelser og lære at håndtere din mount;
Hold ikke øjnene på forhjulet: Se langt fremad for at opdage forhindringer og forudse den bane, du skal følge;
Lær at beherske bremseteknikkerne og sæt farten gradvist ned;
Øv dig i at reparere en punktering eller skifte en punkteret slange, det vil være nyttigt!

Hvad er grus

?

Halvvejs mellem landevejscykel og mountainbike, opdag gruscyklen!

Gravelcyklen, en hybriddisciplin

Gravel er en sport, der er nyligt kommet til Frankrig, og som har flere og flere tilhængere. Princippet er enkelt: disciplinen kombinerer en landevejscykels egenskaber med en mountainbikes egenskaber. Med en gruscykel kan du køre hvorhen du vil uden at bekymre dig om terrænet. Du kan køre på asfalterede veje såvel som på skovstier.
Derfor betragtes gruscyklen nu som den ideale rejsecykel til bikepacking. En alsidighed, der har overbevist cykelryttere!

Gravelcyklen og det nødvendige udstyr

Hvem siger grus, siger cykel og udstyr tilpasset til denne praksis!
Gruscyklen kombinerer således mountainbikeens robusthed med landevejscyklens slanke profil. Rammen er lavet af solide materialer og har en behagelig geometri, der holder til de lange distancer på udflugter. Den kan også monteres med for- og bagskærme eller rejsetasker. Krumtapaksættet er kompakt, og bremserne er ofte skivebremser.
Grusbeklædning er generelt mere afslappet og har et livsstilsdesign. Hætten, der er et varemærke for gruscyklister, er det uundværlige tilbehør for at være 100 % grus. Generelt anbefales det at bruge XC-sko.

Særlige "grus"-konkurrencer

Selv om grus betragtes mere som en hobby, er der efterhånden ved at opstå gruskonkurrencer.
Du kan bl.a. prøve kræfter med følgende begivenheder:
Normandicat Gravel, et 150 km langt løb på en rundstrækning i Normandiet;
Cyclo gravel de l'Héraultaise i Hérault-dalen;
Gravel Trophy i Alpes Maritimes.

Start på cykling: hvilke andre discipliner?

Der er andre discipliner, hvor cykelsporten udmærker sig. Hvorfor ikke starte med at cykle triatlon eller banecykling?

Sporcykling

Denne spektakulære disciplin foregår på en velodrombane af træ, beton eller harpiks, der er 200 m, 250 m eller 333,33 m lang (meget præcist). Banen er 10 m bred, og de 40 graders sving giver den en imponerende karakter. Cyklisterne kan opnå hastigheder på op til 75 km/t.
Banecykling kræver en meget speciel cykel, da den ikke har nogen bremser, ingen frihjul og ingen gear. Det får dig til at tænke på, om det stadig er en cykel, ikke? Så atleterne skal træde i pedalerne kontinuerligt og sænke deres pedalhastighed for at bremse cyklen.
En disciplin, der udmærker sig ved OL og verdensmesterskaber.

Triatlon

Hvis du kan lide at løbe og svømme, kan du lige så godt begynde at cykle ved at begynde at deltage i triatlon! Denne disciplin kombinerer løb, svømning og cykling på vej eller sti (til cross triatlon). Fra sprintdistancer til langdistancetriatlonløb som Ironman er der noget for enhver smag! Bemærk, at det afhængigt af løbsformatet kan være forbudt at trække i træk. Du kan vælge mellem en triatloncykel eller en racercykel.
Nu er du klar til at komme i gang med at cykle. I sadlen, klar...pedalér!"

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud