Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Cyklistens udstyr

Du har lige købt en cykel. Du er (næsten) klar til at ride. Men ved du, hvilket cykeludstyr der er vigtigt til vejcykling eller off-road-cykling? Her er nogle tips til, hvordan du kan blive udstyret, inden du træder i pedalerne for første gang i et passende cykeltøj og i fuld sikkerhed.

Hjelmen

Vidste du, at det siden 2017 har været obligatorisk for børn under 12 år at bære hjelm, når de cykler? Af sikkerhedshensyn anbefales det dog stærkt, at du uanset alder bærer hjelm, så snart du sætter dig på cyklen.

Hovedskader er faktisk den hyppigste dødsårsag blandt cyklister, så det er den mest effektive måde at beskytte hovedet på at bære en hjelm under cykling.

Dertil skal din hjelm passe perfekt til dit hoved, være sikker og opfylde sikkerhedsstandarderne. Og selvfølgelig skal du skifte din hjelm, hvis du får et slag på den, hvis der opstår revner på overfladen, hvis hjelmens stramning er defekt, eller hvis den er for gammel (det anbefales at skifte den ca. hvert femte år).

Handskerne

På samme måde som hjelme, og selv om de ikke er obligatoriske på en cykel i modsætning til på en motorcykel, anbefales handsker stærkt for at beskytte mod enhver risiko for skader på hænderne i tilfælde af et fald, da de ofte er de første, der kommer i kontakt med jorden. Til dette formål findes der handsker, der er tilpasset til hver praksis og hver sæson.

Om sommeren, hvor cyklisterne er mere tilbøjelige til at tage handskerne af på grund af varmen, er det vigtigt at fortsætte med at beskytte sig selv ved at bære korte, lette og luftige handsker, der tillader sved at slippe væk, men som stadig beskytter håndfladerne i tilfælde af et fald. Hvis du desuden bærer handsker, forhindrer du, at dine hænder glider på styret på grund af sved.

Om vinteren vil lange handsker med termisk stof beskytte dig mod både skader og kulde. Der er nemlig ikke noget mere ubehageligt end at skulle holde styret eller bremse med frosne fingre.

Når du kører mountainbike, vil et par handsker hele året rundt også beskytte dig mod ydre påvirkninger som f.eks. vegetation eller vibrationer.

Fodtøj til cykler

Hvis du cykler med flade pedaler, opstår spørgsmålet ikke rigtig: du kan cykle med dine sædvanlige sportssko.

Men hvis du beslutter dig for at skifte til automatiske pedaler for at opnå større effektivitet i pedalerne, skal du investere i cykelsko, der skal vælges i overensstemmelse med dine automatiske pedaler.

Der findes faktisk to automatiske pedalsystemer: racercykelpedaler (3-punkts klamper) og mountainbikepedaler (2-punkts klamper). Nogle sko tillader begge systemer at blive monteret på deres såler, andre er udelukkende beregnet til den ene eller den anden model (og dette er et kriterium, som du skal overveje, når du køber).

Sko designet til landevejscykling er stivere og gør det vanskeligt at gå, mens sko designet til mountainbikecykling (som du også kan bruge på en landevejscykel, især hvis din praksis er mere cykelturismeorienteret) er mere velegnede til at gå, da cyklisten i mountainbikecykling er mere tilbøjelig til at sætte foden på jorden for at passere nogle vanskeligheder.

Cykeltrøjen

Ved første øjekast er cykeltrøjen ikke et obligatorisk stykke udstyr. I virkeligheden vil det gøre dig mange tjenester under din tur.

Først og fremmest vil du med en cykeltrøje nyde godt af lommer på ryggen, som giver dig mulighed for at opbevare dine personlige ejendele (mobiltelefon, nøgler, mad under turen osv.) uden at skulle belaste dig selv med en rygsæk, hvilket nogle gange kan være ret ubehageligt under en tur.

For det andet er cykeltrøjer lavet af åndbare materialer, der tillader sved at slippe ud, i modsætning til din sædvanlige bomulds t-shirt, som forbliver våd under hele turen.

I de varmere måneder kan du vælge en kortærmet, let og åndbar trøje.

Så snart temperaturen falder, kan du skifte til langærmede modeller, som normalt er foret med fleece for at holde kroppen varm, mens de er designet i et åndbart materiale, der transporterer sveden væk.

Jakken

Så snart det kolde vejr tager til, bliver det nødvendigt at tage en termisk jakke på for at holde cyklingen varm. Afhængigt af hvor du bor, er nogle jakker endda designet til at køre i temperaturer under nul grader, så du kan fortsætte med at træne hele året.

Førdelen ved disse jakker er, at de både er vandtætte (for at modstå fugt), vindtætte (for at forhindre luftindtrængning) og åndbare (for at fjerne sved).

For at køre varmt om vinteren er det ideelle at tage tre lag tøj på: en underbeklædning (til at fjerne sved), en langærmet trøje (for at holde kroppen varm) og en termojakke (som hjælper med at isolere din krop fra kulden udenfor).

Kortsiderne

Mange nybegyndere er tilbageholdende med at tage cykelshorts på. Og alligevel er det at prøve det at tage det til sig. Hvis du bærer en bib shorts under dine ture, og især når de begynder at blive længere med hensyn til tid eller distance, vil du sætte pris på komforten ved støttepunkterne på sadlen, og du vil undgå skader - nogle gange meget smertefulde - på dette niveau.

Som med trøjer findes der korte, åndbare modeller til sommeren og lange, fleeceforede modeller til vinteren. Midt i sæsonen kan du også vælge et korset (eller kombinere korte shorts med leggings).

Og hvad med shortsene?

Og shortsene har også separate modeller til mænd og kvinder med forskellige indlæg, der er tilpasset den enkeltes anatomi for at sikre maksimal komfort på dette område.

Sidst kan du, afhængigt af varigheden af dine ture, vælge enten et kort ben med gel- eller skumindlæg.

Briller

Den sidste del af det perfekte cykelsæt, brillerne. I modsætning til hvad mange måske tror, er de ikke bare en modeaccessory, men har et reelt formål: at beskytte cyklistens øjne mod alle de ydre elementer (vind, sol, regn, støv, insekter, stænk osv.).

I modsætning til konventionelle solbriller er de desuden designet til at være tilstrækkeligt modstandsdygtige i tilfælde af et fald og er lavet af lettere materialer for at forbedre din komfort under sport.

Og hvis du dagligt bruger briller, vil det på nogle modeller af cykelbriller endda være muligt at få korrigeret dit syn takket være tilføjelsen af en optisk indsats.

Hvis du har fulgt disse få tips til at sammensætte det perfekte cykeltøj, er du nu klar til at sætte dig op på cyklen og træde sikkert i pedalerne. Hav en god tur!

BESTSELLER LIGE NU

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic