Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvad er en ATV med fuld affjedring?

Mountainbikes med fuld affjedring vinder frem i cykelsportens verden! Selv om de deler markedet med semi-suspension mountainbikes, bliver disse rammer stadig mere populære. Lad os se det i øjnene, deres ekstra baghjulsophæng, støddæmperen, er en fantastisk teknologi, der giver mere komfort og præcision i kørslen. Hvordan den fungerer, kinematik, fordele og ulemper... Ekoï giver dig et fokus på den fuld affjedrede mountainbike!

Hvad er kendetegnene ved en ophængningsramme?

Hvad er en fuldt affjedret mountainbike? Det er vigtigt at vide, at "fulls" er meget mere end bare cykler med to hjul, to pedaler og et styr. De er ægte perler af teknologi med en dobbelt dæmpningsmekanisme, der er blevet perfektioneret gennem årtier og fremskridt inden for cykeludstyr.

En affjedringsramme består af to komponenter, der er designet til at absorbere ujævnhederne i det terræn, som rytteren kører på:

  • den forreste affjedring, som er affjedringsgaflen;
  • den bageste affjedring, almindeligvis kendt som MTB-støddæmper.

Hvorfor vælge en ATV med fuld affjedring?

Hvis du nogensinde har kørt i stejlt terræn på en stiv ATV, kan din røv, dine arme og hænder sikkert stadig huske det. I dag er de fleste mountainbikes udstyret med affjedring foran for at undgå, endsige udsætte din krop for et sådant traume. Der er tale om semi-rigide mountainbikes.

Den fuldt affjedrede mountainbike giver mulighed for at gå længere i jagten på komfort og er et svar på de krav, der stilles i visse discipliner inden for mountainbiking. Den er ideel til brug på stærkt kuperede stier: en sådan maskine sluger alle forhindringer uden problemer!

Dets fordele er mange:

  • Komfortabel og rolig kørsel: Baghjulsophænget maksimerer stødabsorberingen og udvisker ujævnhederne i underlaget. Du kan køre sikkert uden at bekymre dig om at få ondt i ryggen.
  • Uendelige muligheder for udforskning: Det dobbelte dæmpningssystem øger ATV'ens alsidighed og gør det muligt at opdage nye legepladser, som tidligere var vanskelige at komme til på en halvstiv ATV. Nok til at slukke ens tørst efter eventyr!"
  • Let kørsel: Støddæmperen giver et utroligt greb og et bemærkelsesværdigt vejgreb på jorden under alle omstændigheder.
  • Demonstreret ydeevne: Den affjedrede mountainbike vil være din bedste ledsager på de tekniske og skrøbelige spor, som den udmærker sig ved at køre på. Frygtindgydende effektivitet og fornemmelser vil uundgåeligt være til stede på mødet.

Hvad er ulemperne ved en mountainbike med fuld affjedring?

Men selv om den har mange fordele, er en fuld affjedret mountainbike ikke nødvendigvis det foretrukne alternativ for mountainbikere. Udviklingen af denne maskine kræver avanceret teknologi, som koster mange penge og afspejles i salgsprisen. Denne høje pris er en første hindring for stramme budgetter.

Dertil kommer, at de ekstra komponenter i dæmpningssystemet gør ATV'en tungere. Denne ekstra vægt kan dæmpe humøret hos nogle ryttere, som skal yde en større indsats på stigninger. Endelig kræver baghjulsaffjedringen rigorøs vedligeholdelse, der kan løbe op i en pæn sum penge, når der skal skiftes dele (f.eks. hjullejer).

Hvordan fungerer en ATV med fuld affjedring?

Nu da du ved lidt mere om, hvad en ATV med fuld affjedring er, kan vi gå mere i detaljer med affjedringsarkitekturen og dens mekanik.

Suspensioner består af en samling af to komponenter:

  • Luftfjederen (luft) eller spiralfjederen: den opsamler den energi, der opstår under kompression, og genopretter den derefter ved at vende tilbage til sin oprindelige form. Dette er kendt som fjedreeffekten.
  • Den hydrauliske dæmper: dens rolle er at styre fjederens ned- og tilbageslag gennem cirkulation af rulleolie gennem et stempel.

På forhjulet er der også rammen, der bestemmer forgaflens stivhed. Dette organ omfatter drejestedet, T-stykket, pløkkerne og de muffer, der forbinder det med den ophængte ramme.

Hvad er kinematikken for en baghjulsophængning.

Funktionen af en mountainbike med fuld affjedring drejer sig om den deformation af rammen, der gør det muligt for baghjulet at bevæge sig og absorbere terrænets ujævnheder. Støddæmperen afkobler således baghjulet fra cyklen. Denne komplekse anordning og de tilhørende bevægelser kaldes kinematik.

Der findes tre hovedfamilier af kinematikker for baghjulsophæng:

  • den monopivot;
  • de fire omdrejningspunkter;
  • de virtuelle omdrejningspunkter;

Modellerne med enkeltdrejningspunkt er de enkleste at designe og de mest økonomisk tilgængelige. De er perfekte til at nyde en afslappet træning. De to andre kinematikker er mere avancerede og forbeholdt krævende ryttere, der sigter mod højhastighedspræstationer.

Hvilken mountainbike skal du vælge: semi-rigid eller fuld affjedring?

Semi-stive mountainbikes (med en enkelt affjedring foran og en stiv ramme) er beregnet til begyndere eller til lejlighedsvise ryttere til lejlighedsvise udflugter af touring-typen. Den semi-rigide version er billigere og lettere end den fuldt affjedrede version og er ideel på store stier med lavt eller middelhøjt relief. Dens reaktionsevne er også værdsat af langrendsløbere.

Ryttere, der er ivrige efter spænding, vil i mellemtiden vælge en mountainbike med fuld affjedring. Denne type cykel er et klogt valg til all mountainbike-, enduro- og downhill mountainbike-ture på bjergrige stier og ujævnt terræn fyldt med rødder, sten og bump. Det sikrer maksimal komfort og optimeret kontrol af din maskine. På samme måde kører XC marathon deltagere i disse dobbelt affjedrede, langdistanceløbsrammer til deres konkurrencer.

Sådan opsætter du dine ophæng korrekt.

Hvis du investerer i en mountainbike med fuld affjedring, skal du lære at styre indstillingerne for affjedringen for at få mest muligt ud af dine ture, nemlig vandring, dæmpning og reaktionstid.

Denne justering varierer alt efter mountainbikerens vægt og øvelse. Nogle få enkle manipulationer og beregninger giver mulighed for en optimal justering af de bageste og forreste affjedringer. Tøv ikke med at bede sælgeren om hjælp eller at gå tættere på en professionel, hvis du har brug for hjælp.

Du kender nu ikke mountainbike med fuld affjedring! Vil du gerne lære mere om mountainbikeverdenen? Se alle vores tips om, hvordan du korrekt vælger din mountainbike, dine mountainbike-dæk eller endda den rigtige mountainbike-størrelse.

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic