Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Hvad er grus?

Efter at have defineret, hvad vejcykling var, er det tid til at se på en afledt disciplin af det: grus, som har været meget populær i de seneste år. Men ved du egentlig, hvad grus er?

Hvad er grus?

Tegningen gravel henviser både til en cykelpraksis på samme måde som vejcykling, mountainbike, cyklecross, banecross, banecykling eller BMX, men også til den type cykel (gravel bike), der anvendes til denne disciplin.

Hvis vi bogstaveligt oversætter udtrykket "gravel bike", betyder det "gruscykel", og det opsummerer denne disciplin ret godt. På en måde kan gruscykling sammenlignes med trail running.

Faktisk blander gruscykling vej sektioner med sektioner på stier, stier og spor, ligesom cyklecross. Men i virkeligheden er dens arv mangfoldig, mellem landevejscykel, cyklecross, mountainbike og rejsecykel.
Og i modsætning til cyklecross - den disciplin, som gravel nok ligger tættest på - er der mindre søgen efter præstation end efter komfort i gravelkørsel, hvor udflugterne er mere langsigtede, mens cyklecross i stedet favoriserer korte, intense anstrengelser.

Den Gravel side af cyklen er, at det ikke er den eneste, der er til at have det sjovt

Denne hybrid og alsidige side giver således mulighed for et væld af muligheder: nogle cyklister vil således bruge den til at udforske deres omgivelser på en afslappet måde, andre til at tage på arbejde eller rejse.
Gennem sin alsidighed giver grus således en følelse af frihed til de cyklister, der bruger den. Det giver dig således mulighed for at gå fra en asfalteret strækning til en sti og udforske omgivelserne uden nogen grænser, bortset fra din fantasi, med en enkelt cykel.

Hvor kommer ridning på grus fra?

Gravel "craze" kommer til os fra USA, hvor det er blevet meget populært i omkring ti år, da amerikanske cyklister begyndte at cykle på ubefæstede veje.
For at gøre dette begyndte de amerikanske cyklister med at ombygge deres landevejscykler, før de såkaldte gravel bikes dukkede op på verdensmarkedet.

Og selv om gravel biking allerede har eksisteret i USA i omkring ti år, er det nu i fuld gang i Europa. Producenterne af cykler og cykeludstyr har forstået dette og har udviklet et sortiment, der er specielt beregnet til gruscykling.

Hvilken cykel til grus?

Med forhåbningen om grus i Frankrig og Europa er der nu et helt sortiment, der er specifikt dedikeret til denne praksis. Så der er ikke længere behov for at tilpasse din gamle landevejs- eller cyclocrosscykel til at dyrke denne disciplin, eller endda at eje flere cykler for at kunne skifte fra landevej til sti.

En gravelcykel ligger et sted mellem en racercykel, en cyclocrosscykel og en mountainbike. Den har udseendet af en landevejscykel kombineret med de tekniske egenskaber af en mountainbike, så den kan køre på stier. Den har en behagelig geometri med en højere kørestilling og et racerlignende styr, der giver mulighed for en række forskellige kørestillinger for maksimal komfort. Stål, aluminium eller kulstof? Valget af rammen skal foretages i overensstemmelse med din praksis.

For at garantere den sikrest mulige bremsning på alle typer underlag er gravelcykler udstyret med skivebremser.
Der er generelt slangeløse dæk, som har bredere sektioner - som i cyklecross - for at garantere komfort for rytteren og tilbyde ydeevne på alle typer underlag.
Faktisk er gravelcyklen udstyret med en bredere bund end en racercykel for at give plads til dæk med en diameter på op til 45 mm for nogle. Valget af dækbredde vil blive foretaget i overensstemmelse med din primære anvendelse: vej, stier osv. Jo bredere dækket er, jo mere komfort får du, men jo dårligere bliver præstationen på vejen.

Som ved landevejscykling foregår gruscykling normalt med automatiske pedaler. Men da det er mere sandsynligt, at cyklisten sætter foden ned eller går, bør du vælge mountainbike-klamper (SPD), der er egnede til at gå.

Med den voksende udvikling af denne praksis tilbyder producenterne nu endda elektrisk assisterede gruscykler modeller. Så med det tilbud, der i øjeblikket findes på markedet, kan du helt sikkert finde en cykel, der passer til din praksis.

Hvilket udstyr til grus

?

Når vi har talt om cyklen, er det tid til at se på det udstyr, der er nødvendigt for at træne grus.

Som med enhver anden cykeldisciplin bør du overveje at anskaffe dig en hjelm for at beskytte dit hoved mod stød i tilfælde af et eventuelt fald. Afhængigt af dine præferencer kan du vælge en mountainbikehjelm med visir eller en cykelhjelm til landevejscykler, som du eventuelt kan tilføje en hætte til solen.
Med forskellige terræner kan der være mange stænk, så tøv ikke med at udstyre dig selv med et par cykelbriller for at beskytte dine øjne.

Med hensyn til beklædning er trøjen i grus normalt tæt til kroppen som i landevejsløb, men ikke nødvendigvis stram som i landevejscykling. Husk at tage en model med lommer med, så du kan putte det, du har brug for at tanke op. For at få maksimal komfort i bunden skal du købe en shorts med en god hud. Afhængigt af din smag og dine ønsker kan du vælge en tætsiddende bibshort (landevejscykelversion) eller en shorts med skind (mountainbikeversion), med eller uden stropper.
Nu tilbyder mærker af tekstiludstyr til cyklister en række cykeludstyr tilpasset til gruskørsel, så du bør nemt kunne finde noget, der passer dig.

Hvis du har valgt automatiske pedaler, må du ikke glemme mountainbike-sko med SPD-klamper. Og foretrækker høje sokker for at beskytte dig mod lav vegetation.

Gravelkonkurrencer?

Selv om grusridning primært er tænkt som en såkaldt fritidsaktivitet, er der flere og flere gruskonkurrencer.

Den mest berømte af disse er i USA og hedder Barry-Roubaix, men har intet at gøre med vores Paris-Roubaix. Dette løb på ca. 100 kilometer er beliggende i Michigan i den nordøstlige del af USA. Den finder sted om foråret på grusbaner og veje, for ikke at nævne nogle asfalterede strækninger.
Dirty Kanza er en anden begivenhed, som man ikke må gå glip af på den anden side af Atlanterhavet: det er et 320 km langt ræs, der skal gennemføres på mindre end 12 timer i Kansas.

Mens løbskalenderen er velbesøgt i USA, er vi begyndt at se et par konkurrencer rettet mod gruscykling blomstre i Frankrig.
Derpå vil du måske udfordre dig selv ved begivenheder som Gravel Trophy i Alpes-Maritimes eller Tro Bro Gravel, som tager dig med på vejene i det mytiske Tro Bro Leon?

Nu ved du alt om grus, og hvis du er blevet forført af denne nye disciplin, er der kun tilbage at udstyre dig selv og tage ud på vejene og stierne omkring dig.

#ekoi
Brug #ekoi og tag @ekoicycling på dine fotos for en chance for at blive vist.

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic