Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60% 1 stk. gratis beholder til værktøj ved køb for mere end kr. 1.550,-

Ironman i Nice

En Ironman er en langdistancetriatlon, der omfatter svømning, cykling og løb på i alt 226 kilometer. Efter at have givet dig listen over Ironman i Frankrig, zoomer vi i dag ind på en af de mest berømte af dem: Nice Ironman.

Hvad er en Nice Ironman?

Ironman de Nice, i Alpes-Maritimes, finder normalt sted i juni på Côte d'Azur. Det er en international konkurrence, der hvert år tiltrækker de bedste internationale triatleter. Desuden er begivenheden en kvalifikation til verdensmesterskaberne. Det samler omkring 3.000 deltagere hvert år.

Den første udgave af Ironman de France i Nice fandt sted i 2005 og erstattede Ironman France i Gérardmer. Nice Ironman afløste således Europas ældste triatlonbegivenhed, Nice International Triathlon, i den internationale kalender, som siden 1982 har givet byen tilnavnet "den europæiske triatlons vugge". I 2016 blev Nice Ironman kåret som den bedste Ironman i Europa.

Det består, som alle andre Ironman, af en svømmebegivenhed (3,8 kilometer), en cykelbegivenhed (180 kilometer) og derefter en løbsbegivenhed (42, 195 kilometer, svarende til et maraton), i alt 226 kilometer, der skal gennemføres på under 16 timer.

Ud over at løbet er svært på grund af den store stigning på cykelløbet, er klimaet et af de aspekter, der gør dette løb meget vanskeligt. Faktisk regner det i juni måned normalt med en brændende varme - nogle gange over 30°C på termometeret - på den franske riviera, og denne tilstand er ikke til at tage let på for atleterne, især ikke for dem, der kommer fra regioner, hvor de ikke er vant til at optræde eller træne ved så høje temperaturer. Derfor må triatleterne ikke glemme at drikke væske under hele løbet, da de ellers risikerer dehydrering eller varmeudmattelse. Den hårde cykelkonkurrence og maratonløbet ved havet er ofte svært for nogle atleter at udholde.
På anmodning fra myndighederne har man været nødt til at forkorte løbet i 2019-udgaven på grund af hedebølgen og den forureningspukkel, der har ramt regionen. Som følge heraf er cykelruten blevet reduceret til 152 kilometer (i stedet for 180 kilometer), og løbearrangementet er blevet reduceret til 30 kilometer.

Svømmebegivenheden

Den 3,8 km lange svømmebegivenhed i Nice Ironman finder sted i Middelhavet. Starten går fra en sandstrand (Plage des Ponchettes) i Baie des Anges, som grænser op til den berømte Promenade des Anglais.

I løbet af denne begivenhed skal deltagerne gennemføre en 1,9 kilometer lang løkke to gange uden australske udgange inden for højst 2 timer og 15 minutter efter starten.

Professionelle triatleter (først mænd og derefter kvinder) starter først ved daggry, og derefter starter de andre deltagere i små grupper i en forskudt rækkefølge. Indtil 2015 startede amatørtriatleterne tidligere svømmebegivenheden i en massestart, men reglerne blev ændret i 2016 for at forbedre sikkerheden for svømmere med rullende starter.

I slutningen af denne begivenhed skal deltagerne i Ironman de Nice gå til overgangsområdet på Quai des Etats-Unis for at gøre sig klar til at starte cykelløbet.

Motorcykelbegivenheden

Når svømmetræningen er afsluttet, samles deltagerne på deres cykler i overgangsområdet. I løbet af denne overgang tager de deres svømmetøj af og tager deres cykeltøj på.
Når de er udstyret, forlader de overgangsområdet og sætter sig på deres landevejscykler for at starte cykelløbet mod Nice bagland.

Den cykelrute, der er 180 kilometer lang, består af en enkelt sløjfe med start og mål på Promenade des Anglais: den går gennem naturparken Préalpes samt mange landsbyer i Alpes-Maritimes som Vence, Gourdon og Carros. Det er uden tvivl en af de sværeste, men også den smukkeste af alle Ironman-løb, der arrangeres i Frankrig: den omfatter næsten 2000 meter positiv højdeforøgelse og flere pas, der skal passeres.

Starten foregår på Promenade des Anglais i retning af Saint-Laurent du Var og derefter i retning af Gattières, hvor den første vanskelighed i cykelløbet ligger ved kilometer 20, inden den drejer af på vejen mod Vence. Lige før den fyrretyvende kilometer og krydset ved Tourrettes-sur-Loup er der en fødevarezone.
Ved kilometer 40 stiger vejen stejlt op til en af de smukkeste landsbyer i Frankrig, Gourdon, hvor der er endnu en foderzone, inden man fortsætter til Col de l'Ecre, som er ruteens højeste punkt ved kilometer 70.
Før Caussols er der endnu en foderzone, inden man begynder opstigningen til Col de la Sine.

Ved kilometer 90 har deltagerne ti kilometers nedkørsel til at komme til hægterne, efterfulgt af et forfriskningsområde, inden de starter to nye stigninger efter Gréolières: Côte de Saint-Pons og Côte de Coursegoules.
Endnu en gang vil triatleterne kunne genvinde lidt energi takket være femten kilometers nedkørsel, inden de fortsætter ad Côte du Broc indtil ca. kilometer 140.
På dette tidspunkt er der stadig 40 kilometer tilbage (først ned ad bakke, derefter fladt), før de når målstregen for cykelløbet, som bl.a. går gennem landsbyen Carros. Det er nu, man skal benytte sig af det for at få lidt energi tilbage, inden man går i gang med maratonløbet.
Fra Gattières er cykelruten den samme som ved starten, dvs. at deltagerne går tilbage gennem Saint-Laurent du Var for at nå i mål på Promenade des Anglais i niveau med Quai des Etats-Unis.

For ikke at blive diskvalificeret skal triatleterne afslutte cykelløbet inden for en tidsfrist på 10:15, hvilket inkluderer svømme- og cykeltiden kombineret.

Den løbende begivenhed

Når atleterne er færdige med den krævende cykelbane, skal de endelig passere gennem overgangsområdet igen for at aflevere deres cykler og gøre sig klar til løbet, inden de tager af sted på et 42,2 kilometer maraton bestående af fire sløjfer langs Promenade des Anglais, langs Middelhavet. Det er faktisk en fem kilometer lang tur/retur fra start/målstregen til Nice lufthavnsområde.
Efter en meget kuperet cykelløbskonkurrence er deltagerne ikke utilfredse med at løbe maraton på Promenade des Anglais, hvor banen er næsten flad og derfor har en meget lav stigning.

Tre forfriskningszoner er opstillet langs Promenade des Anglais ved kilometer 1, 3 og 4, så deltagerne kan få væske og mad under hele løbet.

Ranglisten

For at opnå Finisher-medaljen - som tildeles alle deltagere, der gennemfører deres IronMan inden for tidsgrænsen - er det absolut nødvendigt at fuldføre alle tre events på under 16 timer i samlet tid.
Ikke desto mindre er der andre tidsgrænser for at gennemføre de andre discipliner: svømmebanen skal gennemføres på mindre end 2:15 og cykelbanen på mindre end 10:15 (inklusive svømning), ellers risikerer du at blive diskvalificeret.

Den klassificering sker efter aldersgruppe baseret på den samlede tid for hver deltager i de tre discipliner. Hver kategori har en femårig aldersgruppe og starter med de 18-24-årige, fortsætter derefter med de 25-29-årige og så videre. Det er klart, at mænd og kvinder ikke er klassificeret i samme kategori.

I mål er der for de bedste i hver kategori mulighed for at få en plads til at deltage i VM i triatlon.

Prislisten

I mændene deler to atleter rekorden af sejre i begivenheden med 5 titler hver: den spanske Marcel Zamora Perez (vinder fra 2006 til 2010) og belgieren Frederik Van Lierde (vinder i 2011, 2012, 2013, 2017 og 2018).
Frederik Van Lierde har også begivenhedsrekorden efter at have gennemført 2013-udgaven på 8 timer og 8 minutter og 59 sekunder.
Den sidste franske vinder af løbet var Hervé Faure i 2005 ved den første udgave af Ironman France i Nice. Han nåede også på podiets andet trin tre andre gange i 2006, 2008 og 2009.
De franske atleter Kevin Rundstadler og Anthony Costes nåede begge på podiets andet trin i henholdsvis 2019 og 2018. Denis Chevrot afsluttede 2017-udgaven med en bronzemedalje i bagagen.

kvinderne er belgiske Tine Deckers rekordkvinde af begivenheden med fem titler til gode i 2009, 2010, 2012, 2014 og 2016. Indtil nu er hun sammen med Carrie Lester fra Australien (vinder i 2017 og 2019) den eneste kvindelige atlet, der har sit navn på listen over vindere flere gange.
Den britiske Corinne Abraham har begivenhedsrekorden efter at have gennemført 2018-udgaven på 9 timer 11 minutter 39 sekunder.
Den sidste franske triatlet, der vandt begivenheden i Nice, var Alexandra Louison i 2007.
Manon Genêt, den franske leder i langdistancetriatlon, har to gange nået tredje trin på podiet i Nice Ironman i 2018 og 2019.

Du er nu informeret om Nice Ironman. Hvad med at lære mere om andre franske begivenheder som Ironman de Vichy, Ironman des Sables-d'Olonne eller Ironman 70.3?

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic