Favorit kategorier
Ekoï CRAZY DAYS, optil -60%

Ironman i Vichy

En Ironman er en langdistancetriatlon, der omfatter svømning, cykling og løb på i alt 226 kilometer. Efter at have givet dig listen over Ironman i Frankrig, zoomer vi i dag ind på en af de hårdeste af dem: Ironman de Vichy.

Hvad er Ironman de Vichy?

Ironman de Vichy, i Allier-regionen i Frankrig, finder normalt sted den sidste weekend i august i Auvergne-Rhône-Alpes, kommunen af samme navn. Det er en international konkurrence. Hvert år forventes næsten 4000 atleter at starte på bredden af Allier og i byen, der har fået tilnavnet dronningen af kurbyer. Desuden er begivenheden en kvalifikation til verdensmesterskaberne.

Den første udgave af Ironman de Vichy fandt sted i 2011. Siden 2015 er løbet blevet indledt dagen før af Ironman Vichy 70.3, dvs. en halv Ironman, hvilket gør Vichy til den eneste by i verden, der er vært for to internationale langdistancetriatlonløb i den samme weekend.
Det består, som alle andre Ironman-løb, af en svømmetur (3,8 kilometer), en cykeltur (180 kilometer) og en løbetur (42,195 kilometer, dvs. et maraton), hvilket giver en samlet længde på 226 kilometer.
Dagen før, Ironman 70.3 de Vichy, består af en svømning (1,9 kilometer), en cykling (90 kilometer) og en løbskonkurrence (21,1 kilometer eller hvad der svarer til et halvmaraton).

I løbet af denne weekend med konkurrencer arrangeres der to andre begivenheder: Iron Girl og Iron Kids.
Iron Girl er et fem kilometer langt løb til fods, som er forbeholdt kvinder over 15 år. Cirklen består af to sløjfer, der bl.a. går langs bredden af Allier, og som skal gennemføres på højst en time.
Iron Kids samler omkring 600 børn i alderen 5-13 år i et løb til fods, der tager en del af maratonløbet og giver dem mulighed for at krydse målstregen, der bruges af internationale triatleter i løbet af weekenden. Nok til at få mange børn til at drømme og, hvorfor ikke, udløse et kald hos nogle af dem.

Svømmebegivenheden

I Ironman Vichy består 3,8 km svømning af en enkelt løkke, der foregår i Allier-søen, hvor vandtemperaturen normalt er ret varm (omkring 25 grader Celsius). Svømmeløbet finder sted ikke langt fra Vichy-Bellerive-løbebanen. Takket være beliggenheden kan tilskuerne heppe på de tusindvis af atleter på begge sider af floden. Deltagerne har 2 timer og 10 minutter til at gennemføre svømmebegivenheden.
I Ironman 70.3 svømmer deltagerne en forkortet løkke på 1,9 kilometer, som også er trukket i vandet i Allier-søen. Deltagerne har 1 time til at gennemføre svømmebegivenheden.

De professionelle triatleter (mænd og kvinder) starter først ved daggry, hvorefter de andre deltagere starter i små grupper i form af en rullende start.

I slutningen af denne begivenhed skal Vichy Ironman-deltagerne gå til overgangsområdet ved søen for at forberede sig på at starte cykelbegivenheden.

Motorcykelbegivenheden

Når svømmebegivenheden er afsluttet, samles deltagerne på deres cykler i cykelparken. I løbet af denne overgang tager de deres svømmetøj af og tager deres cykeltøj på.
Når de er udstyret, forlader de overgangsområdet og sætter sig på deres racercykler for at starte cykelløbet, som i begyndelsen løber langs bredden af Allier-floden.

Den cykelbane til Ironman, som er 180 kilometer lang, består af to 90-kilometer-løbsstrækninger. Banen er ret bjergrig og udfordrende med en samlet positiv højdeforøgelse på over 2300m.
På cykelbanen har triatleterne i alt 8 forfriskningsstationer, så de kan få væske og føde sig selv.

Startstedet ligger langs bredden af Allier-floden. Starten er ca. 15 kilometer flad vej til Saint-Yorre, hvor deltagerne begynder den første stigning mod Busset. Herefter følger en teknisk nedkørsel, hvor deltagerne skal passe på ikke at begå fejl i retning af Les Corres.
Nu går det mod Cusset, hvor den første rundstrækning på 72 kilometer starter, som deltagerne skal gennemføre to gange. Det er efter dette strategiske punkt, at det første forfriskningspunkt er placeret, inden man begynder stigningen fra Bruyère-bakken til Isserpent-plateauet. En nedkørsel til Moulin de Chatel giver dig mulighed for at komme til kræfter, inden du begynder den 16 kilometer lange stigning på gennemsnitligt 3 % til Saint-Nicolas des Biefs.
På toppen af denne vanskelighed tager en ny nedkørsel til Saint-Clément form. På toppen af denne sværhedsgrad er der endnu en nedkørsel til Saint-Clément, hvorfra der er en storslået udsigt over Puy de Montoncel og Loge des Gardes, som cyklisterne kan få lov til at beundre, hvis de kigger op fra styret på dette sted.
Efter Saint-Clément er der igen en ny stigning: mod Layet de Montagne, hvor deltagerne vil kunne benytte sig af den fjerde forplejningsstation på ruten. Herefter kører vi mod Annones for at nå Cusset ved Sichon-dalen. I Cusset er det tilbage til en anden identisk sløjfe.
Under den tredje (og sidste) passage i Cusset kan triatleterne denne gang dreje af i retning af Vichy med meget forskellige landskaber fra dem, der blev set på de foregående kilometer: efter de smukke landskaber og bjerglandskaber er det tid til at vende tilbage til et bymiljø for at nå målstregen på cykelbanen.

I forbindelse med Ironman 70.3 har deltagerne en distance på 90 kilometer at tilbagelægge for en positiv højdeforøgelse på 1000 meter. Cirklen er identisk, men under den anden passage i Cusset, i stedet for at køre endnu en 72 kilometer lang sløjfe, kører sportsfolkene mod Vichy for at nå målstregen for cykelløbet.

For at undgå diskvalifikation skal triatleterne afslutte cykelløbet inden kl. 11:00, hvilket inkluderer de samlede svømme- og cykeltider fra Ironman.

Den løbende begivenhed

Når atleterne er færdige med den krævende cykelbane, skal de endelig passere gennem overgangsområdet og cykelparkeringen igen for at aflevere deres cykler og gøre sig klar til løbet, inden de begiver sig ud på et 42,2-kilometer maraton bestående af fire sløjfer rundt om Allier-floden og Vichys parker.
Løbet har en meget lav højdeforøgelse med en relativt flad bane, der giver et hurtigt løb.

Som for Ironman 70.3 konkurrenterne, skal de løbe de 21,1 kilometer opdelt i to sløjfer i stedet for fire på søndagens Ironman XL.

Fire forfriskningszoner er opstillet langs ruten, så deltagerne kan få væske og mad under hele maratonløbet. Varmen er nemlig ikke at negligere under Ironman, for i Vichy kan temperaturen i slutningen af august nærme sig 28 grader celsius, mens temperaturen om morgenen nogle gange ikke overstiger 10 grader celsius under svømmebegivenheden.

Standpunktlisten

For at opnå Finisher-medaljen - som tildeles alle deltagere, der gennemfører deres IronMan inden for den fastsatte tid - skal du absolut fuldføre alle tre events på under 16 timer i samlet tid.
Ikke desto mindre er der andre tidsgrænser for at gennemføre de andre discipliner: svømmebanen skal gennemføres på mindre end 2:10 og cykelbanen på mindre end 11:00 (inklusive svømning), ellers bliver de diskvalificeret.

Med hensyn til Ironman 70.3 skal man for at opnå den eftertragtede finishermedalje fuldføre den halve Ironman på ikke mere end 7:30.

Ranglisten er lavet efter aldersgruppe baseret på den samlede tid for hver deltager i de tre discipliner. Hver kategori omfatter en femårig aldersgruppe og starter med de 18-24-årige, fortsætter derefter med de 25-29-årige og så videre. Det er klart, at mænd og kvinder ikke er klassificeret i samme kategori.

I mål er der for de bedste i hver kategori mulighed for at få en plads til at deltage i VM i triatlon.

Prislisten

For mændenes vedkommende er det den kroatiske triatlet Andrej Vistica, der har vundet to gange i Allier (vinder i 2013 og 2014), efter at han blev kåret som europamester i triatlon på den lange distance i 2013.
Med hensyn til tid er det den britiske deltager Harry Wiltshire, der har holdt rekorden for begivenheden i 8 timer 17 minutter 14 sekunder siden 2016.
Den seneste franske vinder af begivenheden var Luc Gabison i 2019.

Har ingen kvindelig triatlet siden 2011 formået at vinde begivenheden flere gange blandt kvinderne. Den sidste sportsudøver, der vandt begivenheden, var belgiske Helga Sibick i 2019.
Med hensyn til tid er begivenhedsrekorden holdt af den tyske deltager Diana Riesler siden 2013-udgaven takket være hendes sejr på 8 timer 59 minutter 48 sekunder. Hun er den eneste kvindelige deltager, der har krydset målstregen i Ironman de Vichy på under ni timer.
Siden begivenhedens start i 2011 er det ikke lykkedes nogen fransk triatlet at komme øverst på podiet i den førende begivenhed. Ikke desto mindre er det lykkedes flere franske deltagere at komme på podiet i de seneste år.

Du ved nu alt om Vichy Ironman. Hvad med at lære mere om andre franske triatlonbegivenheder såsom Nice Ironman, Sables-d'Olonne Ironman eller 70.3 Ironman?

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Nyhedsbrev

Mail-formatet er forkert. Venligst tjek dette.
Der er sket en fejl.
Denne email er allerede tilmeldt
Registrering er lykkedes

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, så du ikke går glip af gode Ekoi tilbud

Fortsæt med at handle på EKOI Racing Fortsæt med at handle på EKOI Classic